Arkeofili’ye Sık Sorulanlar

Sosyal medya üzerinden ve Email aracılığıyla her gün onlarca kişi Arkeofili’ye ulaşıyor. Ancak gelen mesajların ve maillerin sayıca çok fazla olması ve soruların bir nevi birbirinin benzeri olması, bizlerin hepsine cevap vermemizi zorlaştırıyor. Bu yazıda, Arkeofili’ye okuyucular tarafından her gün gelen sorulardan en çok sorulanları derleyerek genel cevaplar vermeye çalıştık. Umuyoruz ki yardımcı olur.

arkeofili'ye sorulan sorular

Çatalhöyük kazı alanı. F: Atlas

1- Bu eser para eder mi? – Bu eserin üzerinde ne yazıyor? – Bu eser hangi döneme ait?

Bulduğunuz, kazarak topraktan çıkardığınız, başkasından aldığınız tarihi eser niteliğindeki her eseri, en yakınınızdaki müzeye teslim etmeniz gerekiyor. Kazarak arkeolojik eser bulmak ve bunu yerinden çıkarmak suç olduğu gibi, eserlerin müzelere teslim edilmemesi de ciddi bir suç. Suç kapsamının da dışında, elinizdeki eserlerin maddi değerinden çok manevi değeri var ve insanlık mirası olarak sayılmakta. Elinizde bulunan eser ile ilgili, her müze size yardımcı olacaktır.

2- Arkeoloji okumamı tavsiye ediyor musunuz?

Türkiye’de arkeolog olmanın zorluklarını hepimiz biliyoruz. Zira her geçen gün hem arkeoloji bölümlerinin sayısı, hem de arkeoloji mezunlarının sayısı hızla artıyor. Buna karşın Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde çok az arkeolog kendisine yer bulabiliyor. Fakat bunları bir kenara koyarsak, arkeoloji tutkunu bir kişinin arkeoloji okuyarak ve lisanstan sonra da okumaya devam ederek bu alanda uzmanlaşmaması için bir neden yok. Konu hakkında detaylı bir yazımızı ve arkeologların düşüncelerini bu yazımızdan okuyabilirsiniz.

3- Dinozor kemiği buldum, ne yapmalıyım?

Dinozorların yaşadığı dönemde Anadolu sular altındaydı. Dolayısıyla Anadolu’da herhangi bir dinozor fosili bulunmamakta. Fakat bulduğunuz kemiğin tarih öncesinde yaşayan başka bir hayvana ait olması ihtimaline karşı bunu da müzeye teslim teslim etmelisiniz.

4- Bulunduğum bölgede kültürel miras tahribatı var. Ne yapmalıyım?

Türkiye’nin bulunduğu konumun çok uzun zamandır insanlar için bir yaşam alanı olduğu düşünüldüğünde, her bölgesinde binlerce yıl öncesine uzanan eserlerin bulunması kaçınılmaz. Fakat maalesef bu eserleri korumakta çok da başarılı değiliz, hatta bazı zamanlarda korumak yerine tam aksi şekilde tahrip ediyoruz. Dolayısıyla yaşadığınız veya gezdiğiniz bölgede herhangi bir kültürel miras tahribatına denk gelmeniz çok olası. Böyle bir durumla karşılaştığınızda, konu hakkında detaylı bilgi ve fotoğraflarla bize mail adresimiz üzerinden ulaşabilirsiniz. Biz de kendi araştırmalarımızı yaptıktan sonra konuyu haberleştirebilir ve herkesin duymasını sağlayabiliriz.

5- Bu olay hakkında yeni bir gelişme var mı? – Bu haber doğru mu?

Alanımıza giren konularda (Arkeoloji, antropoloji, evrim, paleontoloji, kültürel miras…) sadece Türkiye’den değil, dünyadan da önemli gördüğümüz her haberi size ulaştırmaya çalışıyoruz. Fakat haberleri sizlerle paylaştıktan sonra konu bizim için kapanmıyor. Günlük olarak tüm dünyadan haberler Arkeofili ekibi tarafından taranıyor ve haberlerin takibi yapılıyor. Önceden yaptığımız bir haber hakkında yeni gelişme yaşanırsa, bunu da mutlaka yayınlamaya gayret ediyoruz.

İçeriklerimizi güvenilir kaynaklardan doğruluyor ve o şekilde yayınlıyoruz. Farklı kaynaklardan bulup, bize doğruluğunu sorduğunuz haberler, genellikle yalan ya da gerçek dışı oluyor. Dünyada zaytung benzeri yalan haber yapan sitelerin haberleri, Türkiye ana basınında gerçek olarak algılanıp paylaşılabiliyor. Bu da bilgi kirlenmesine yol açıyor. Dolayısıyla yine bizim alanlarımıza giren konularda, bahsetmediğimiz bir haber varsa, doğruluğundan şüphe ettiğimiz veya doğruluğuna inanmadığımız bir haber olduğunu düşünebilirsiniz.

6- Şöyle bir arkeoloji etkinliği var, paylaşır mısınız?

Elbette paylaşırız. Mail yoluyla bize ulaşabilir ve etkinlik hakkında detaylı bilgi ve görsel gönderebilirsiniz.

7- Bir konuda tez/ödev yapıyorum. Kaynak konusunda yardımcı olur musunuz?

Arkeofili’ye en çok sorulan soruların başında ödev veya tez için istenen yardım soruları geliyor. Email yolu ile bizden istediğiniz bilgilere elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ancak bazı zamanlarda (sınav zamanlarında) bu soruların sayısı hayli artıyor ve hepsine yetişemiyoruz. Yine de yardımcı olabilmek adına, fikir sahibi olduğumuz konularda bu bilgileri paylaşmaya ya da bildiğini düşündüğümüz insanlara yönlendirmeye çalışıyoruz.

8- Siz kimsiniz?

Arkeofili ekibi, herkese açık olmakla beraber, genelde arkeolog, antropolog, sanat tarihçi ve tarihçilerden oluşuyor. Ekibin bir bölümü lisans, bir bölümü yüksek lisans, bir bölümü ise doktora yaparak öğrenim hayatına devam ediyor. Belli bir bölüm ise arkeolojiye meraklı ve öğrenmek isteyen insanlardan oluşuyor. Fakat hazırladığımız her yazıyı, önce arkeologlar kontrol ettikten sonra sizinle paylaşıyoruz.

9- Neden İngilizce yayın yapmıyorsunuz?

Arkeofili’nin yayın akışının oldukça aktif olması ve hazırladığımız içeriklerin yeterince zaman alması, İngilizce yayın yapmak için bizlere pek vakit bırakmıyor. Başta İngilizce olmak üzere birçok dilde içerikler üretmek bizim de istediğimiz fakat zaman bulamadığımız konuların başında geliyor.

10- Ben de Arkeofili ekibine katılabilir miyim?

Daha önce de belirttiğimiz gibi Arkeofili herkese açık bir oluşum. Yaptığımız şeyde ne kadar farklı ses olursa o kadar güzelleşeceğine inanıyoruz. Dolayısıyla bize katılmak ve devamlılık sağlayarak ekibin bir parçası olmak için Email atmanız yeterli.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login