Antik Roma Döneminde Bacakları Kesilmiş İki İskelet Bulundu

Cambridgeshire’da yürütülen otoyol çalışmasında, bacakları kesilerek kollarının yanına koyulmuş iki adamın iskeleti bulundu.

Birileri bu adamları gerçekten hiç sevmiyordu. C: Highways England, courtesy of Mola Headland Infrastructure

Arkeologların umduğu en iyi senaryo, bu adamların öldükten sonra bacaklarının kesilmiş olması. Ayrıca bu adamların kafataslarının da parçalanmış olduğu tespit edildi. Ancak bu kafatası travmaları daha sonra da gerçekleşmiş olabilir.

Cambridge ilçe meclisinden baş arkeolog Kasia Gdaniec, “Tüm bunlar, onları mezarlarında tutmak ve kaçmalarını engellemek için mi yapılmıştı? Ya da kaçmaya çalışmışlardı ve bu bir tür cezaydı. Ayrıca başkalarının da kaçmayı düşünmemesi için uyarı niteliği taşıyor olabilirdi.” diyor.

Bu iki adamın, Geç Antik Roma ya da Erken Anglosakson döneminde yaşamış olduğu düşünülüyor. İkisi, birbirine dik açı yapacak şekilde gömülmüştü ve yüzleri birbirinin ters yönlerine doğru bakar vaziyetteydi.

Arkeolog Jonathan House, “Birileri bu adamları gerçekten hiç sevmiyordu. Burada çok az insan kemiği bulmuştuk, ancak daha sonra bu iki acınası adama rastladık.” diyor.

(Eli Kesilerek Yerine Bıçak Monte Edilmiş Ortaçağ Savaşçısı Bulundu)

Bu iki mezarın yaklaşık 50 metre uzağında yer alan bir Antik Roma kuyusunda, başka bir talihsiz insanın kalıntıları ortaya çıktı. Bu insanın ise vücudu bel kısmından kopmuştu. Arkeologlar pelvis veya bacak kemiklerine dair hiçbir iz bulamadılar. Ancak gövdenin pozisyonundan, bu insan kuyuya çöp gibi atıldığında kafasının ve kollarının sağlam olduğu anlaşıldı.

Gdaniec, tüm bu arkeolojik alanı oldukça uğursuz buluyor: “İnsanlar fetih arkeolojisi hakkında konuşuyorlar ama ben burası hakkında asla bu kadar güçlü hissetmedim. Romalılar gelir, burada bulunan insanlara tamamen boyun eğdirilir, her şey değişir ve bir daha asla eskisi gibi olmaz. Ticaret ve barışçıl bir şekilde bir arada yaşamayı görmüyoruz, köleliği görüyoruz.”

Alanda büyük veya kalıcı Roma yapılarına dair herhangi bir iz bulunamadı, bu nedenle ekip, Hadrian Duvarı’na kuzeyden giden Romalıların burayı geçici bir kamp olarak kullandığına inanıyor.

(Mısır’daki 3.000 Yıllık Ahşap Protez Muhtemelen Dünyanın En Eskisi)

Bölgede ayrıca bazıları küçük ölçekli, bazıları ise büyük ve sofistike olan çanak çömlek fırınları ve yoğun tarım izleri de bulundu. Dolayısıyla buranın bir Roma ikmal çiftliği olması ve köle emeği ile çalıştırılmış olabilir.

House, “Ürettikleri çanak çömlekleri bulduk. Bunların diğer Roma yerleşimlerinde çıkan çanak çömleklerle uyuşup uyuşmadığını görmek ilginç olacak. Bu alanda üretilmiş bazı çanak çömlekleri Hadrian Duvarı’nda bulursak şaşırmam.” diyor.

Kemiklere yapılacak tarihleme ve izotopik analizler de dahil olmak üzere ayrıntılı analizler, bu erkekler ve nasıl öldükleri hakkında daha fazla bilgi verebilir.


The Guardian. 18 Haziran 2018.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login