Amenhotep III’ün Devasa Heykelleri Tekrar Ayakta

Mısır’ın tapınaklar şehri Luxor’da çalışan arkeologlar, pazar günü yaklaşık 3200 sene önceki bir depremde yıkılan ve yeni yapılan restorasyon ile tekrar ayağa kaldırılan Amenhotep III heykelini kamuoyuna tanıttılar.

Nil Nehri’nin batı kıyısında kalan Amenhotep III’e adanmış kral mezarı tapınağının kuzey kapısında duran devasa heykel, şimdi ikiziyle beraber tekrar ziyaretçileri karşılıyor.

Tapınak, zaten tüm dünya tarafından, 21 metrelik cüssesiyle oturur halde betimlenmiş ünlü Memnon heykelleri ile tanınmakta. Ayağa kaldırılan Amenhotep III heykellerinin ise tapınağın ününe ün katacağı düşünülüyor.

Arkeologlar, heykellerin antik Mısır’ın politik ve kültürel açıdan zirve yaptığı döneme işaret ettiğini ve bu yüzden antik Mısır kültüründe önemli bir yere sahip olduğu söylüyor.

Heykeller Antik Mısır’da Bir Kralın Ayakta Betimlendiği En Büyük Heykeller

Restore edilen heykelin boyutu ise neredeyse 13 metre civarında. Geçtiğimiz mart ayında ayağa kaldırılan diğer ikizinin hemen batısında duruyor. Tapınaktaki çalışmaların başındaki isim olan Arkeolog Hourig Sourouzian, ikiz heykellerin, Antik Mısır’da bir kralın ayakta betimlendiği en büyük heykeller olduğunu ve 3200 sene sonra ilk kez onları ayakta göreceğimizi söylüyor.

MÖ. 1200 civarlarında bir deprem sonucu yıkılan ve parçalara ayrılan heykel, 89 büyük parça ve pek çok küçük parça halinde yıkıldığı yerde 3200 yıldır duruyordu. Heykelin birleştirme işlemi kasım ayından beri devam etmekteydi ve 110 ton ağırlındaki bu heykel ancak geçtiğimiz günlerde tamamlanabildi.

Heykeller Detaylı Betimlemelere Sahip

Heykel, Yukarı Mısır’ın beyaz tacını giyen firavunun elinde, isminin yazılı olduğu papirüs rulo, kemer bölgesinde şahin başlı bir hançer, kemeri tutan ve kralın adlarının yazılı olduğu dörtgen bir tokayla betimlenmiş.

Firavun Amenhotep III, Mısır’ın her açıdan zirve yaptığı bu şaaşalı dönemde başa geldiğinde imparatorluğun sınırları Sudan’dan Fırat Nehri’ne uzanıyordu. 12 yaşında annesinin vesayetiyle devraldığı Mısır’ı, MÖ. 1354’te oğlu; Akhenaten’e yani Amenhotep IV’e devretti.

Amnenhotep’in ve diğer birçok firavunun tapınaklarının ve mezarlarının bulunduğu Luxor kenti, şu an 500.000 kişiye ev sahipliği yapan büyük bir şehir. Aynı zamanda içinde barındırdığı çok önemli tarihi kalıntılarla tam bir açık hava müzesi.

Anadolu Üniversitesi'nde Arkeoloji bölümü okuduktan sonra İstanbul Üniversitesi'nde Tarih öncesi bölümünde yüksek lisans yaptı. Şimdi İstanbul Üniversitesi Tarih öncesi bölümünde doktora yapıyor. İletişim: bayramtolunay@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply