Çin’de 2000 Yıllık Altın Rengi At Kalıntıları Bulundu

Çin’de, bir at kalıntılarının arkeolojik DNA analizleri, atın yalnızca 2000 yıllık olduğunu değil, aynı zamanda altın rengi olduğunu da ortaya çıkardı.

Çin’de 2000 Yıllık Altın Rengi At Kalıntıları Bulundu

Araştırma, Çin Sosyal Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü tarafından yürütülüyor.

Araştırmacılar, göçebelere ait bir mezarlık alanında bulunan 5 atın kalıntılarını analiz ettiler. Analizler, mezarların Batı Han Hanedanlığı Dönemi’nin (MÖ. 202 – MS. 8) Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ne ait olduğunu ortaya çıkardı.

Projenin baş araştırmacısı Zhao Xin “Atın gövdesi altın rengi iken, yelesi ve kuyruğunun neredeyse beyaz olduğu görüldü.” diyor.

Zhao, “Bu keşif, altın rengi bir atın ortaya çıkarıldığı ilk arkeolojik keşif olmasa da, altın rengi atın sahip olduğu genetik varyasyona, çok çok nadiren rastlanmaktadır.” dedi.

Buradaki mezarlığın MÖ. 400 – 120 yıllar arasına ait olduğu ve göçebe toplulukların bu mezarlığa gömüldüğü ortaya çıkarıldı.

Kazılarda keşfedilen bu 5 atın, 3 farklı insan için kurban edildiği tahmin ediliyor.

Zhao, “Üç atın aynı mezar içinde bulunduğu görülürken, yalnızca altın rengi olan at sahibi ile birlikte gömülmüştü.” diyor.

“Açıkçası, altın rengi atı bu kadar değerli yapan, onun dikkat çekici ve eşsiz görüntüsü.” diyor.


 

ibtimes.co.in

Marmara Üniversitesi Sosyoloji bölümünden mezun. Şu anda uluslararası bir oyun şirketinde lokalizasyon uzmanı olarak çalışıyor. Bir arkeoloji gönüllüsü ve bu alanda yeni şeyler öğrenmeyi çok seviyor. Bilgisayar oyunlarını ve mitolojiyi çok seviyor.

You must be logged in to post a comment Login