Foça’daki Kanalizasyon Çalışmaları Tarihi Yok Ediyor

İZSU Genel Müdürlüğü tarafından Eski Foça’da sürdürülen kanalizasyon çalışmaları, dünyanın en büyük antik kentlerinden birisi olarak kabul edilen Phokai’deki tarihi yok ediyor.

Foça’daki Kanalizasyon Çalışmaları Tarihi Yok Ediyor

Sabah’ın haberine göre, Foça kazılarının başkanlığını yürüten Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ömer Özyiğit, restorasyon çalışmaları sonrası Foça Kalesi’nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne girdiğini hatırlattı. Özyiğit, “UNESCO’nun ana listesine girmek varken Foça’nın içindeki antik kente zarar verebilecek projelerin uygulanması son derece yanlış. Kanalizasyon sorunu çözülsün ama tarihi dokuyu koruyan, dünyada benzer örnekleri bulunan, doğru projelerle çözülsün. Foça’daki gibi yanlış projelerle antik kenti korumak mümkün değil” dedi.

Şehir Plancıları Odası’nın kanalizasyon projesini yargıya taşıdığını hatırlatan Prof. Dr. Özyiğit, “Mahkeme çok uzun bir sürenin ardından bilirkişi atadı. Bilirkişiler de yine uzun diyebileceğimiz bir sürenin ardından raporlarını hazırlayıp mahkemeye yeni teslim etti. Raporda bu çalışmalar antik kenti korumaz diyor, projenin hukuka aykırılığını kabul ediyor ama bir taraftan da kanalizasyon projesi devam etsin, kazı başkanlığı ile müze müdürlüğü buna çözüm bulsun diyor. Rapor 32 sayfa ama çok çelişkili ve ifadeler kullanılarak hazırlanmış. Bir şey ya hukuka aykırıdır ya da değildir. Antik kenti ya koruyacağız ya da korumayacağız. Olay bu kadar net”diye konuştu.

Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi’nin kurucu başkanı ve Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi Sözcüsü Ahmet Tuncay Karaçorlu ise Foça’daki kanalizasyon projesi ile “tarihin katledildiğini, anayasa suçu işlendiğini” söyledi.

Karaçorlu, İZSU Genel Müdürlüğü’ne, “Çalışmaları hemen durdurun” çağrısında bulundu. İzmir Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü ile Foça Kazı Başkanlığı’nın olumsuz görüşlerine rağmen İzmir 2 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun İZSU Genel Müdürlüğü’nün kanalizasyon projesine onay vererek görevini kötüye kullandığını iddia eden Karaçorlu, “Dünya, Foça’nın tarihiyle ilgilenirken, Foça ve İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZSU marifetiyle bölgenin antik tarihi dokusunun yok olmasına yol açacak bir projeyle ilgileniyor”diye konuştu. Karaçorlu, kanalizasyon projesinin ısrarla geçirilmek istendiği yerlerin Foça Antik Kentinin eşsiz eserleriyle dolu olduğunu belirterek, “Bir altyapı projesi özelliği taşımayan bu uygulamanın Antik Foça Kenti’ni ortadan kaldırmaktan başka hiçbir sonucu olmayacak. Bu düzenleme, Foça’nın kanalizasyon sorununu da çözmez”dedi.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login