Velociraptor’un Atası Kanatlı Fakat Uçamayan Dinozor Fosili Bulundu

Çin’in Kuzeydoğusunda, Velociraptor’ın atası olduğu düşünülen kanatlı ve muhtemelen uçamayan bir dinozor bulundu. Kanatlı dinozorun fosili, kuş biçimine çok yakın ve kireçtaşı içinde iyi bir biçimde günümüze kadar korunmuş olarak bulundu.

Yaklaşık 2 metre boyunda olan fosilin bu kadar iyi bir biçimde korunmuş olmasının, yanardağ patlaması sonrası lavların altında kalması sayesinde olduğu düşünülüyor. 125 milyon yıllık fosil, velociraptor ve diğer birçok dinozorun bir zamanlar “büyük, yumuşak tüylü, katil kuşlar” olabileceğine işaret ediyor.

Bilimadamları, Zhenyuanlong adı verilen bu kanatlı dinozorun, büyük olasılıkla uçamadığını düşünüyor. Dinozora verilen Zhenyuanlong adının anlamı Zenyuan Ejderhası. Zhenyuan ise fosili bulduktan sonra incelenmesi için Jinzhou müzesine götüren kişinin adı.

Kanatları Uçmak İçin Evrilmemiş Olabilir

Scientific Reports adlı dergide yayımlanan çalışmaya göre, Doktor Steve Brusatte dinozor fosilini hayatı boyunca üzerinde çalışma fırsatı bulduğu en güzel fosil olarak tanımlıyor.

Doktor Steve Brusatte, “Kısa kolları var ve kanatları kat kat uzun saplı tüylerle kaplı. Dolayısıyla dinozor olmasına ve velociraptorun yakın akrabası olmasına rağmen, aynen hindi ya da akbabaya benziyor. Fakat bu kadar büyük bir gövdeyle uçması pek olası gözükmüyor. Belki kanatlar uçmak için evrilmedi, belki sadece gösteriş için ya da yuvada yumurtalarını korumak için gelişmiş olabilir. Belki de bu hayvan ağaçlarda dolaşıyor ve ağaçtan ağaca ya da yere kanatları yardımıyla geçebiliyordu.” dedi.

Doktor Brusatte ayrıca, Çin’in artık fosilbilimin merkezi olduğunu ve fosilbilimin tarihinde belki de en heyecanlı döneme girildiğini belirtti.

bbc

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login