Meksika’daki Kukulkan Piramidinin İçinde İki Piramit Daha Bulundu

Meksika’da yer alan Maya yapısı Kukulkan piramidinin içinde bulunan ikinci piramitten sonra, üçüncü bir piramit daha bulundu.

Kukulkan piramidi. F: Alamy

Kukulkan piramidi. F: Alamy

Arkeologlar Meksika’nın doğusunda yer alan Kukulkan piramidinin içinde üçüncü bir yapı buldu.

Meksika’da “Chichen Itza” olarak da bilinen Maya arkeolojik kompleksinde şu anda görünür olan 30 metrelik piramidin içinde 20 metrelik bir piramit olduğu daha önce saptanmıştı. Fakat yeni yapılan araştırma, bu 20 metrelik piramidin içinde, 10 metrelik bir piramit daha olduğunu gösterdi.

Uzmanlar, en küçük piramidin 550-800 yılları arasında, 1930’lu yıllarda keşfedilen orta boy piramidin 800-1000 yılları arasında, son olarak en büyük piramidin ise 1050-1300 yılları arasında inşa edildiğini söylüyor.

Bu keşif, El Castillo (Kale) olarak da bilinen piramidin üç farklı aşamada yapıldığını ortaya koyuyor.

Jeofizik uzmanı ve araştırmanın başındaki René Chávez Seguro, “Tıpkı bir matruşka gibi. En büyüğünden başlayarak sürekli yenisini buluyoruz.” diyor.

Birbiri üstüne yapılan yapıların bu şekilde inşa edilmesinin birçok nedeni olabileceği düşünülüyor. Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü’nden Denisse Argote, bunun nedenleri arasında bir liderin çöküşü ya da yeni bir liderin gelişi olabileceğini belirtiyor.

En küçük piramit, fiziki müdahale içermeyen tarama teknikleriyle tespit edildi. Bu keşif, Meksika’nın merkezinden gelen insanlar tarafından etkilenmeden önce orijinal Maya kültürü hakkında çok önemli bilgiler verebilir.

2015 yılında arkeologlar, Kukulkan piramitinin, Maya kültüründe kutsal olan bir yeraltı nehri üzerine yapıldığını keşfetmişti.

Meksika’daki Chichen Itza Piramidinin Altında Yeraltı Nehri Bulundu


The Guardian. 17 Kasım 2016.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login