Arkeolojik Mağaraya Zarar Veren Multimilyoner İspanyol İş Adamı Hapse Girdi

İspanyol multimilyoner iş adamı, arkeolojik bir mağarayı tahrip ettiği gerekçesiyle iki buçuk yıl hapse mahkum edildi.

Chaves Mağarası. F: Museo de Huesco

Chaves Mağarası. F: Museo de Huesco

Victorino Alonso, Pyrenees’te yer alan, MÖ. 8.000 yılında ve Bronz çağda insanların yaşadığı bir mağarayı genişletmek için mekanik kazıcıların kullanılmasını emrederek “kültürel mirasa suçu”  işlediği iddiasıyla suçlu bulundu.

İspanya’da “Kömür kralı” olarak da tanınan multimilyoner iş adamı, mağarayı, Alonso’nun sahibi olduğu bir şirket tarafından işletilen çevredeki avlanma alanında yaşayan hayvanlar için barınak ve beslenme yeri olarak kullandı.

Aragon bölgesindeki mağarada yaşanan yıkım, işlenmiş kemiklerin, binlerce çanak çömlek parçasının, 6000 yıllık bir mezarlığın ve geometrik sanat örneklerinin yok olmasına neden oldu.

Arkeologlar, mağaradaki kalıntıların %90 kadarının yok edilmiş ve dağıtılmış olduğunu söylüyor.

İspanya’nın ünlü paleoantropologlarından Juan Luis Arsuaga, “Bu sanki insanlık tarihinden bir sayfanın yırtılıp atılması gibi bir durum. Burası, İber Yarımadasında tarımın doğuşundan, pastoral aktivitelere kadar Avrupa için ender rastlanabilecek bir mağaraydı.”

Alonso, mahkemeye yaptığı açıklamada, mağaranın içine girerek kazma kararına dahil edilmediğini söyledi. Mağaradaki yıkım 2007 yılında gerçekleşmişti fakat iki yıl boyunca rapor edilmemişti.

İş adamı Alonso’nun, hapis cezasına itiraz etmeyi planladığı belirtiliyor.


The Telegraph. 15 Kasım 2016.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login