Norveç’teki Viking Mezarında İslami Sikkeler Bulundu

Arkeologlar Norveç’teki Skaun şehrinde, büyük ihtimalle bir savaşçıya ait olan bir Viking dönemi mezarı buldu. Mezardaki savaşçı MS. 950 yılı civarında ölmüş ve aralarında iyi korunmuş bir kılıç ile bir kalkan ucu da bulunan silahlarıyla gömülmüş.

viking savaşçı kalkanında sikke

Kalkanın tahta kısmı korunmamış olsa da, kalkanın ucundaki metal kısmı günümüze kadar gelmiş. Bu parçanın üstünde büyük ihtimalle bir balta ya da kılıç darbesinin neden olduğu bir iz de bulundu. Bu da kalkanın savaşta kullanıldığını gösteriyor.

Kalkan ucunun içinde bir deri kesenin kalıntıları bulundu

Daha ilginç olan ise, metal kalkan ucunun içinde bir deri kese bulunması oldu. Bu kesenin içine saklanmış olarak da, İslami sikkeler ortaya çıkarılıdı.
Arkeolog Ingrid Ystgaard’a göre, sikkeler bu kişinin Viking dünyasının Doğu kısmını ziyaret ettiğini, ve büyük ihtimalle şu an Rusya sınırları içinde olan Holmgard’a gittiğini gösteriyor.

Bu keşif antik dünyada coğrafyalar arasındaki bağların tahmin ettiğimizden çok daha gelişmiş olduğunu gösteriyor. Yine Kuzey Avrupa’da, Danimarka’da Ølby yerleşiminde bulunan bazı boncuklar da, bu bölgeyle Orta Doğu arasında,  fakat bu sefer çok daha eski çağlarda iletişim ve ticaret bağları olduğunu kanıtlamıştı.

Temizlenen kılıçta kumaş parçaları ve yazı kalıntıları ortaya çıktı

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply