Kültepe’nin 4000 Yıllık Tabletleri Kadınların Ticarette Aktif Olduğunu Gösteriyor

Kayseri’de bulunan Kültepe Kaniş/Karum Höyüğü’nde bulunan kil tabletler, Anadolu kadınının 4.000 yıl önce yönetim ve ticarette söz sahibi olduğunu gösteriyor.

anadolu kadını 4.000 yıl önce ticaret ve yönetimde söz sahibiydi

Kültepe Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, 1948’de başlatılan sistemli kazılarda bugüne kadar 23.500 çivi yazılı kil tablet bulunduğunu ve bu özel koleksiyonun 2014’te UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kaydedildiğini belirtti.

Bunun yanında o dönemde para eden her şeyin kayıt altına alındığını belirten Kulakoğlu, “Bu nedenle günlük hayata, sosyal hayata ilişkin de veriler elde etmek mümkün. Örnek olarak bugün de halen bildiğimiz birçok olay tabletlerde kaydedilmiş. Evlenme, boşanma, evlat edinme, mahkeme kararları gibi birçok sosyal hayata ilişkin verileri bu tabletlerden okumak mümkün.” dedi.

Kadınlar 4.000 yıl önce ticarette ve yönetimde söz sahibiydi

Kil tabletlerden, 4.000 yıl önce Anadolu’da kadınların da ticaretle uğraştığının belirlendiğini belirten Kulakoğlu, şöyle devam etti;

“Ticaret yapan Anadolulu insanların içinde kadınların da yer alması çok önemli. Erkekler tabii ki ticaret yapıyor, Asur’dan gelen tüccarlar ticaret yapıyor ama onların dışında bir de kadınlar var. Bu kadınlar iyi ticaret yapabilen kadınlar. Hatta birinin, burada alacağını tahsil edemediği için bin kilometre mesafedeki Asur şehrine kadar gidip hakkını aradığını, mahkemeye çıktığını biliyoruz. Yani 4 bin yıl önce Anadolu kadınının, hakkını aramak için Asur’a gittiğini bu tabletlerden öğreniyoruz. Kadın, toplum içinde de etkin ve söz sahibi. Hatta kraliçeler ticarette, devlet antlaşmalarında etkin. Bir antlaşmayı onaylamak için kralın mührü yetmiyor, kraliçenin de mührü gerekiyor. Yani kraliçe de toplumda, yönetimde eşit.”


AA

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login