Antik Mısır’ın Güneş Teknelerinde İlk Defa Metal Parçalar Bulundu

Gize’deki Keops Piramidi yakınlarında devam eden arkeolojik araştırmalarda bir tahta parçası üzerinde bulunan metal aksamlar, Antik Mısır’da teknelerde metal kullanımına dair ilk kanıt oldu.

metalpieceso

Firavun Khufu’nın ikinci Güneş Teknesi’ne ait metal parçalar Gize Platosu’ndaki restorasyon laboratuvarı’nda görülüyor.

Dairesel ve U-şekilli metal kollar tekne parçalarından birinde bulundu. Metal parçaların bulunduğu tekne,  Büyük Piramit yakınlarında keşfedilen Khufu’nun “Güneş Teknesi” ‘ile aynı yıl içinde bulunmuştu.

Güneş Teknesi adı verilen ve kraliyet mezarlarının yanına gömülen bu tekneler, Antik Mısır’ın öteki dünya inancında firavunun yapacağı seyahat için hazırlanırdı. Bu teknelerden bazılarının firavunun seyahati için mezar odasına gömüldüğü, bazılarının ise cenaze alayı için hazırlandığı düşünülüyor.

37C19B3F00000578-3767520-image-a-41_1472674549651

Araştırmacılar bulunan tahta parçasının uzunluğunun 8 metre, genişliğinin 40 cm ve kalınlığının 4 cm olduğu belirtiyor.

Tarihi Eserler Bakanlığı yetkilisi ve antik tekne yapımı ustası Abdel-Megeed AFP’ye yaptığı açıklamada, Eski Mısır kazılarında benzer tekneler bulunmuş olsa da, teknelerin kaburga bölümünde metal parçalar kullanılmasıyla ilk defa karşılaşıldığını söyledi.

Kullanım amacı hakkında çalışmalar sürerken Japon Mısırbilimci Sakuji Yoshimura, bu parçaların ahşap küreklerin ahşaptaki sürtünmesini önlemek için kürekleri yerleştirmek adına yapıldığını söylüyor.

Büyük Piramit olarak da bilinen Keops Piramidi bundan 4500 yıl önce Antik Mısır’a hakim olan Firavun Khufu’nun mezarıdır.egyptbarge3


Phys.org

Anadolu Üniversitesi'nde Arkeoloji bölümü okuduktan sonra İstanbul Üniversitesi'nde Tarih öncesi bölümünde yüksek lisans yaptı. Şimdi İstanbul Üniversitesi Tarih öncesi bölümünde doktora yapıyor. İletişim: bayramtolunay@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login