Van’daki Urartu Kalesinde 2700 Yıllık Mozaik İşlemeli Platform Bulundu

Van’ın Tuşba ilçesindeki Ayanis Kalesi kazı çalışmalarında Urartu dönemine ait 2700 yıllık su mermerine mozaik işlemeli platform bulundu.

Van'daki Urartu Kalesinde 2700 Yıllık Mozaik İşlemeli Platform Bulundu

Taş ve kerpiç işçiliğinin yanı sıra tapınak bölümündeki süsleme ve surlardaki kabartmalarla en önemli ve özel Urartu yapılarından biri olan Ayanis Kalesi’ndeki kazı çalışmalarında son olarak 2700 yıllık su mermerine mozaik işlemeli platform bulundu.

Urartu Kralı II. Rusa tarafından Van Gölü’ne hakim bir tepe üzerinde yaptırılan, süslemeleri, mimari yapısı ve kalıntılarıyla Urartular hakkında önemli bilgiler veren Ayanis Kalesi’ndeki kazı çalışmaları 27 yıldır sürüyor. Kalede 27 yıl önce kazı çalışmalarını başlatan Prof. Dr. Altan Çilingiroğlu’nun emekliye ayrılmasının ardından görevi 4 yıl önce Doç. Dr. Mehmet Işıklı başkanlığındaki kazı ekibi devralmıştı.

Van'daki Urartu Kalesinde 2700 Yıllık Mozaik İşlemeli Platform Bulundu

Kaledeki Haldi Tapınağı’nın önemini anlatan Işıklı,

“Özellikle içerisinde bulunduğumuz Haldi tapınağı bu kalenin ne kadar büyük ve önemli olduğunu gösteriyor. Urartular’da var olan 11 bilinen tapınağının içerisinde en özel tapınaklarından biridir. Gerek cephesindeki yazıtlar gerekse duvar süslemeleri ve içerisinde bulundurduğu su mermerleri ve platformla en güzel Urartu tapınaklardan bir tanesidir. Kazı çalışmaları sonucu su mermerinden inşa edilmiş mozaik süslemelere ve bezemelere sahip olan eşsiz bir parça çıkarıldı.”

Prof. Dr. Işıklı kazılarda bulunan mozaik süslemeli platformu şöyle anlattı;

“Bu sene anıtsal boyutlarda bir mekan ortaya çıkardık. Tapınak alanının doğu kesiminde. Bu alandaki kazılarda yaklaşık 23 metreye 7 metre boyutlarında büyükçe bir salon keşfettik. Bu salonun bir kısmı su mermeri bloklarla döşeli iken kalan kısmı kerpiç bloklardan döşenmiş. Bu mekanın üç köşesini; kuzeybatı güneybatı ve güneydoğu köşelerini açığa çıkardık. Kerpiç duvarlar sıvalı ve boyalı kısımları ile oldukça sağlam durumda ele geçti. Ama bu mekanın şüphesiz en önemli mimari özelliği güney duvara dayalı durumda bulunan 3 metreye 3 metre boyutlarındaki devasa büyük su mermerinden platform. Bu platform daha önce selle içerisinde bulunan platformun daha büyük boyutlusu ve daha iyi durumda olan bir örneği. Bu platformun üzeri Urartu sanatının fantastik ögeleri ile bezeli. Köşelerinde ve alt kenarlarında ise hala yerinde mevcut korunmuş olan mozaiklerle süslü oldukça sıradışı bir eser örneği olarak karşımıza çıktı. Bu bizim için çok önemli ve şaşırtıcı bir bulgu. Çünkü Urartu sanatı için bu ikinci bir örnek. Küçük örneğini içeride bulduk bu daha büyük boyutlusunu ise bu alanda bulduk. Bu alan için acil olarak koruma önlemlerinin alınması gerekiyor. Biz bu konuda yerel ve ulusal yönetimler ile iletişime geçtik.”

Van'daki Urartu Kalesinde 2700 Yıllık Mozaik İşlemeli Platform Bulundu


DHA

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login