Patara’daki Pers Dönemi At Kabartmasıyla İlk Defa Belgelendi

Antalya’daki Patara Antik Kenti’ndeki kazılarda bulunan 2500 yıllık at kabartması sayesinde, Patara’da Pers dönemine dair ilk kanıt bulundu.

patara2

Patara Antik Kenti kazı başkanı Prof Havva Işık, halen gerçekleştirdikleri bazilika kazısında ele geçen M.Ö 5’inci yüzyıla ait küçük bir at kabartmasının ise heyecan yarattığını söyledi.

Bir yapıya ait olan at kabartması ile Patara’da Pers Dönemi’nin ilk kez belgelendiğini aktaran Prof. Dr. Havva İşkan Işık, buluntunun özellikle Kıyı Likya’nın tarihi açısından önem taşıdığını kaydetti.

Pers Atı Kabartması Tören Geçişini Betimliyor

Prof. Dr. Işık, “At kabartmasının üzerinde eyer değil, Pers atlarına özgü örtü var. Buluntunun bir Pers kabartması olduğunu bu örtüden anladık. Bir tören yürüyüşünü betimliyor olmalı. Bu at kabartmasıyla Patara’nın tarihindeki çok önemli bir boşluk dolmuş oluyor” diye konuştu.

Prof Işık, bu sezon yürütülen çalışmalarda Likya’nın en erken ve büyük Hıristiyanlık yapılarından biri olan, at kabartmasının da bulunduğu bazilika üzerinde çalıştıklarını söyledi. Bazilikanın çok sayıda sütun ve mimari parçanın bütünlenerek yerlerine konulduğu belirtildi.

Kırmızı Boyalı Yazıt Okunabilecek

patara1

Prof. Dr. Işık, çalışmalarda ortaya çıkarılan diğer önemli buluntunun bazilikanın bir taş bloğu üzerinde tespit edilen kırmızı boya ile yazılmış yazıt olduğunu sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Işık, “Bu yazıt bir yapı bloğunun üzerinde birkaç harfi ile görünüyordu. Üzerindeki sıvayı kaldırdık. M.S. 5. yüzyılda kilisenin ilk yapıldığı zamana ait bir yazıt. Daha önceki yıllarda da bazı kiliselerde birkaç boyalı yazıt tespit edilmişti, ancak çok silik durumdaydılar. Şimdi bu yazıtın tamamını okuyabilecek duruma getiriyoruz” dedi.

Patara Antik Kenti 

Prof. Dr. Fahri Işık tarafından 1988 yılında başlatılan Patara antik kentindeki kazı çalışmaları bu sene 28’inci yılını doldurdu.

Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Havva İşkan Işık tarafından sürdürülen çalışmalar bazilikada devam ederken, konservasyon/restorasyon çalışmaları da sürüyor.

Noel Baba’nın Pataralı olduğunu hatırlatan Prof. Dr. İşkan Işık, kentte bugüne kadar 13 kilisenin tespit edildiğini ve bunların büyük kısmının Hristiyanlık inancının Anadolu’da yaygınlaşmaya başladığı erken dönemlerin yapıları olduğunu belirtti.


DHA

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login