2016 Temmuz Ayının En İlginç 10 Arkeoloji Haberi

2015’in Ocak ayından beri her ay sonunda hazırladığımız “ayın en ilginç arkeoloji haberleri” sırası Temmuz ayında. Bu ay dünya çapında birbirinden ilginç birçok arkeoloji haberi olsa da en ilgi çekici olan on tanesini toparladık. Siyasi olaylar yüzünden bir süredir Arkeofili’yi takip edememiş olanlar için Temmuz ayına kısaca bir göz gezdirme fırsatı.

1- Antik Yunan Tiyatrosunun Mükemmel Akustiğini Koltukları Etkilemiş

Epidauros tiyatrosu [F: Yunan Kültür Bakanlığı]

Epidauros tiyatrosu [F: Yunan Kültür Bakanlığı]

M.Ö 4. yüzyılda antik Yunanlılar, nasıl sofistike bir akustik sistem yarattıklarının bilincinde olmadan muhteşem Epidauros tiyatrosunun son taşlarını dizmekteydiler. Fakat tiyatronun arka sıralarında oturan izleyiciler sesleri ve müziği inanılmaz bir berraklıkta duyabildiğinde, fevkalade bir iş yapmış olduklarının farkına vardılar.

Sonraki süreçte Argolid Yarımadası’nda bulunan Epidauros’un tasarımını kopyalamaya çalışmaları bize mükemmel akustiğin farkında olduklarını gösteriyor. Fakat tasarımı kopyalama amacıyla başvurdukları sayısız girişime rağmen aynı başarıyı yakalayamadılar.

Haberin tamamını okumak için tıklayın.

2- Bilinen En Eski Maaş Çeki İşçilere Birayla Ödeme Yapıldığını Gösteriyor

2016 Temmuz Ayının En İlginç 10 Arkeoloji Haberi

Yaklaşık 5,000 yıllık bir tabletteki çivi yazısına göre, Mezopotamya’daki işçiler emeklerinin karşılığını günlük bira tayınları ile alıyordu. MÖ 3300 yılına tarihlenen tablet, Sümer şehri Uruk’ta bulundu ve yazının bilinen en eski örneklerinden.

New Scientist‘te Alison George’un belirttiğine göre dünyanın bilinen en eski maaş çeki olan tablette, işçilerin maaş olarak günlük bira paylarını tercih ettiği anlatılıyor. Bu bira da işverenler tarafından dağıtılıyordu.

Haberin tamamını okumak için tıklayın.

3- Mısır Piramitleri Nasıl İnşa Edildi?

Devasa Mısır piramitlerinin yapım teknikleri

Kırmızı (Kızıl) Piramit Fotoğraf: Ancient Egypt Online

Antik Mısırlıların devasa piramitleri nasıl yaptığı uzun süreler tartışma konusu olsa da son yıllarda yapılan araştırmalar inşa tekniklerini gözler önüne seriyor.

Yıllar öncesinde antik Mısırlılar, Mısır firavunları Keops (Khufu), Kefren (Khafre) ve Mikerinos (Menkaure) için Gize’nin üç piramidini inşa ederken etrafta kameralar yoktu. Hal böyle olunca, bilim insanları bu görkemli anıtların nasıl inşa edildiğini anlamak için parçaları bir araya getirmek zorunda kaldı. Geçtiğimiz son 20 yılda, yeni keşifler ve çalışmalar sayesinde araştırmacılar piramitler hakkında daha kesin bilgilere ulaştı.

Haberin tamamını okumak için tıklayın.

4- Kamboçya Ormanlarının Altında Devasa Şehirler Keşfedildi

Kamboçya Ormanlarının Altında Devasa Şehirler Keşfedildi

Kamboçya’daki Angkor Vat tapınak-şehri, turistlerin Asya’da en çok ziyaret ettiği yerlerden biri olmanın yanında, 9. ve 15. yüzyıllar arasında Güney Asya’nın çoğunluğuna hükmeden Khmer İmparatorluğu’nun başkentiydi. Fakat yeni bir araştırma Angkor Vat’ın Khmer mirasının sadece bir parçası olduğunu gösteriyor.

Geçen sene yapılan lazer taramaları, bölgede keşfedilmemiş birçok arkeolojik alan bulunduğunu gösterdi. Yağmur ormanları içinde keşfedilen bir şehir, Kamboçya’nın günümüzdeki başkenti Phnom Penh’den bile daha büyük olabilir.

Haberin tamamını okumak için tıklayın.

5- Balıkesir’deki Mağaralarda 8000 Yıllık Şaşırtıcı Resimler Bulundu

balıkesir'de 8 bin yıllık mağara resimleri bulundu

Balıkesir’in Dursunbey ilçesinde birbirine beş kilometre uzaklıkta yer alan iki mağarada şaman figürlerinin de yer aldığı duvar resimleri bulundu. Söz konusu resimler, son yıllarda Anadolu’da yapılan en önemli arkeolojik keşifler arasında gösteriliyor.

Dursunbey ilçesi, Delice köyünde yer alan Baltalıin ve İnkaya mağaralarında Son Neolitik çağa tarihlenen mağara resimleri bulundu. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Derya Yalçıklı’nın yürüttüğü yüzey araştırmasında bulunan resimler yaklaşık 8.000 yıl önce yapılmış.

Haberin tamamını okumak için tıklayın.

6- Arkeologlar 1000 Yıllık Gizemi Çözmek İçin Polis Çağırdı

Arkeologlar 1000 Yıllık Gizemi Çözmek İçin Polis Çağırdı

Arkeologlar 1000 yıl önce yanmış Viking kalesindeki yangının kasıtlı olarak çıkarılıp çıkarılmadığını öğrenebilmek için polis çağırdı.

Arkeologlar yeni keşfedilmiş olan 1000 yıllık bir Viking kalesinde kasıtlı olarak yangın çıkarıldığını tespit etti. Söz konusu kale Køge yakınlarında Vallo Borgring’te yer alıyor. 1000 yıllık gizemi çözmek isteyen arkeologlar, yangın güvenliği müfettişi temin etmesi için polislerden yardım istedi. Yangının, kalenin doğu ve kuzey kapılarında kasıtlı olarak çıkarıldığı ortaya çıktı.

Haberin tamamını okumak için tıklayın.

7- Sibirya’da El Ele Tutuşmuş Bronz Çağı Çiftinin Mezarı Bulundu

Sibirya'da El Ele Tutuşmuş Bronz Çağı Çiftinin Mezarı Bulundu

Sibirya’daki Baykal Gölü yakınlarında, Bronz Çağı’na ait, el ele tutuşan bir erkek ve kadının mezarı bulundu. Erkek iskeletinin başında geyik dişi süslemeleri, göz boşluğunun içinde yeşim taşından bir halka, dizlerinin arasında ise bir deri kese ortaya çıkarıldı.

Uzmanlar el ele tutuşur şekilde gömülmüş çiftin yaşlıca bir erkek ve eşi ya da cariyesi olabileceğini düşünüyor. Çiftin, Tunguzlar’a ait bir arkeolojik kültür olan Glazkov kültürüne mensup olduğu düşünülüyor.

Haberin tamamını okumak için tıklayın.

8- Tükenmeden Önce Neandertal Nüfusunda Patlama Yaşanmış

Tükenmeden Önce Neandertal Nüfusunda Patlama Yaşanmış

Almanya’daki Neandertal yerleşimleri üzerine yapılan bir araştırma, Neandertallerin yok olmadan önce nüfuslarında büyük bir artış olduğunu gösteriyor.

Bir zamanlar Neandertaller, Avrupa’nın tamamında yaşıyordu. Yaklaşık 45.000 yıl önce Homo Neanderthalensis, Avrupa’nın en baskın insan popülasyonunu oluşturuyordu. Fakat Neandertallerin çağı oldukça ani bir şekilde sona erdi. Köln Üniversitesi’nden Profesör Jürgen Richter, Neandertal nüfusunun aniden tükenmeden hemen önce en yüksek seviyeye ulaştığını iddia ediyor.

Haberin tamamını okumak için tıklayın.

9- Tarihöncesi İnsanlar Dövme Yapmak İçin Obsidyen Kullanmış

Tarihöncesi İnsanlar Dövme Yapmak İçin Obsidyen Kullanmış

Yeni bir araştırmaya göre Güney Pasifik’teki Solomon Adaları’ndaki en az 3,000 yıllık olan obsidyen aletler dövme yapmak için kullanılmış.

Dövmeli insan kalıntıları arkeolojik kanıtlarda korunamadığı için, deriyi delmek için kullanılmış bu aletler, tarihöncesi dövme uygulamaları hakkında önemli bilgiler veriyor.

Haberin tamamını okumak için tıklayın.

10- Mısır’da 3000 Yıllık Kadın Mumyasında İlginç Dövmeler Bulundu

3000 yıllık kadın mumyasının boynunda bulunan dövmeler. F: Ann Austin

3000 yıllık kadın mumyasının boynunda bulunan dövmeler. F: Ann Austin

Vücudunda birbirinden ilginç onlarca dövme olan ve 3000 yıldan daha eski bir Antik Mısır kadın mumyası bulundu.

3000 yıllık kadın mumyasının vücudunda bulunan lotus çiçeği, inek ve kutsal göz gibi dövmeler, kadının dini statüsü ya da ritüel davranışları hakkında bilgi verebilir. 3000 yıllık kadın mumyanın vücudunda inanılmaz derecede iyi korunmuş dövmeler, bir Antik Mısır mumyasında bugüne kadar bulunan ilk resimler olma özelliğini taşıyor. Daha önce Antik Mısır mumyalarında görülen dövmeler desenlerden oluşuyordu.

Haberin tamamını okumak için tıklayın.

BONUS:

tarihi eserler süs havuzu oldu

F: mehmet can meral

Konya Afyon karayolu üzerindeki bir dinlenme tesisinde nerden geldiği bilinmeyen tarihi eserler harçla birleştirilerek süs havuzu yapıldı.

Haberin tamamını okumak için tıklayın.

 

Son olarak bu ay içerisinde hazırladığımız ve ufkunuzu açacağını düşündüğümüz beş yazı:

Arkeoloji Severlere Kitap Önerileri

Gılgamış Destanı’nı Orijinal Dili Akadca Olarak Dinleyin

Arkeoloji, Tarih ve Doğayı Birleştiren Yürüyüş Rotaları

Arkeolojik Kazıya Giderken Yanınıza Almanız Gereken 11 Şey

Tarih Öncesi Çağlarda Nasıl Yemek Hazırlanıyordu?

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login