Roma İmparatoru Hadrianus’un Eşcinsel Sevgilisi Antinous

Antik Roma imparatoru Hadrianus, eşcinsel sevgilisi Antinous’un ölümünden sonra onu tanrı ilan ederek heykellerini diktirdi, tapınaklar yaptırdı ve sikkelere bastırdı.

Roma İmparatoru Hadrian'ın Tanrısallaştırdığı Eşcinsel Antinous

Roma’nın en güçlü imparatorlarından olan ve Edirne’ye ismini veren Hadrianus MS 76 yılında doğdu. Hadrianus, selefi Trajan’ın ölüm döşeğinde onu evlat edinmesiyle MS. 117 yılında imparator oldu. Hükümdarlığı boyunca barış politikası uyguladı.

(Dünyanın Bilinen En Eski Aşk Şiirini Okuyun)

Barışı korumak ve güvenlik için imparatorluğun çeşitli yerlerine hisarlar, karakollar yaptırdı. Bunlardan en ünlüsü İngiltere’deki Hadrianus Duvarı. Sanata ve mimarlığa ilgiliydi. Tivoli’deki Hadrianus Villası da bunun en güzel örneği.Agrippa tarafından yapılan Roma Pantheonu’nun 80 yılında yangınla yıkılmasından sonra yeniden inşa edilmesinde ve kubbe kısmının eklenmesinde Hadrianus’nun mimari yeteneği olduğu iddia edilir.

Antinous büstü ; Louvre Müzesi

Antinous büstü ; Louvre Müzesi

Hadrianus’un günümüze ulaşan birçok şiiri de bulunuyor.  Daha önceki imparatorların Yunan atletleri gibi tıraşlı betimlenmesine karşın, Hadrianus tüm portrelerinde sakallı gösterilmişti.

Hadrianus, lejyonları yerinde kontrol etmek için Roma genelinde üç ayrı seyahate çıktı. Bu seyahatlerinden birinde MS. 123’te bugün Bolu olarak bildiğimiz Claudiopolis’de eromenosu (oğlan sevgili) Antinous ile tanıştığı iddia edilir. Antinous 20’li yaşlarında genç birisi olarak tasvir ediliyor. Antinous ile tanıştıktan sonra Hadrianus Anadolu’ya geçti. Seyahatinin kalanında Antinous ona eşlik etti ve 130 yılında 19 yaşında Nil Nehri’nde boğularak öldü. Antinous’un, yaşlı olan Hadrianus’un ömrünü uzatmak için kendini nehre bıraktığı iddia ediliyor. Diğer bir rivayet ise öldürülmüş olması.

Antinous Heykeli Roma Dönemi, M.S. 138-161. İzmir Arkeoloji Müzesi. F: yasinetin.blogspot.com

Antinous Heykeli Roma Dönemi, M.S. 138-161. İzmir Arkeoloji Müzesi. F: yasinetin.blogspot.com

Çeşitli kaynaklarda Antinous’un ölümünden sonra Hadrianus’un günlerce ağladığı söyleniyor. Nil Nehri kıyısında adına Antinopolis isimli şehir kuruldu ve kült alanı oldu. Hadrianus, tüm imparatorlukta Antinous için yas ilan etti. Antinous’u tanrı ilan edip birçok kente heykellerini diktirdi ve sikkelere tasvir ettirdi. Ayrıca bir takımyıldızına da ismi verildi.

(Sevgililer Günü’nün Skandal Tarihi)

Atina başta olmak üzere farklı şehirlerde Antinous onuruna Antinoeia festivali düzenlendi. İmparatorluk boyunca adına 28 tapınak inşa edildi. Antinous dini, o dönemde yeni gelişen hıristiyanlığı tehdit eder konuma geldi ve Hıristiyan din adamları, Antinous’u utanmaz ve skandal bir çocuk olarak tanımladı.

Antinous Mısır Tasviri ; Louvre Müzesi

Antinous Mısır Tasviri ; Louvre Müzesi

(9 Arkeolojik Aşk Hikayesi)


Arkeofili için derleyen: Buğra Solmaz

independent.co.uk
louvre.fr/en

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login