Pompeii’de bir Antik Dükkanda Altın Sikke ve İskeletler Keşfedildi

MS 79’da Vezüv’ün külleri altında kalan Antik Pompeii kentinin dış mahallelerinde, Mayıs’ta başlayan kazılarda ortaya çıkarılan br dükkanın arka kısmında, dört iskelet ve altın sikkeler bulundu. Kazılar, Pompeii ve Herculaneum kentlerini birbirine bağlayan yolun kapısı olan Porta Ercolano’da yapılıyor.

pomp1

Bulunan kemikler ve altın sikke görülüyor (F: Pompeii Arkeolojik Alanı Basın Ofisi, AP)

Pompeii Arkeolojik Bölgesi Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre bir dükkanın arka odasında can veren iskeletler, biri genç bir kız olmak üzere genç insanlara ait.

İskeletlere ait kemiklerin arasında altı sikkeler ve bir kolye ucu da keşfedildi. Dükkanın içinde ise arkeologların bronz objeler yapmak için kullandığını düşündüğü bir fırın da bulundu.

Buradaki ve Herculaneum liman alanında bir nekropolün yakınındaki başka bir antik dükkandaki kazılar Mayıs ayında başlamıştı.

pomp2

Bulunan altın sikke (F: Pompeii Arkeolojik Alanı Basın Ofisi, AP)

Arkeologlar bu ikinci dükkanda nasıl ne çeşit bir ticaret yapıldığını hala çözmeye çalışıyor. Bu dükkanda toprağın içine kazılmış ve spiral bir merdivenle ulaşılan yuvarlak bir kuyu bulunuyor.

Kazılar hala devam ediyor.

Yetkililer dükkanın yanardağ patlamasından sonra dükkanın “muhtemelen küllerin altına gömülmüş defineleri arayan” defineciler tarafından yağmalandığına dair kanıtlar olduğunu da söylüyor. Definecilerin, dükkanın duvarlarında tünel açarken, iskeletleri duvar kenarına ittikleri görülüyor.

Fakat definecelere rağmen, arkeolojik kazılarda dövme altından yaprak şekilli altın bir kolye ucu ve altın sikkeler keşfedilebildi. Sikkeler MS 74-78 yıllarına tarihleniyor.

Pompeii Kazılarında Dükkanda Altın Sikke ve İskeletler Keşfedildi

Yağmacılar tarafından duvar kenarına itilmiş iskeletler. (F: Sopraintendenza Pompei)

Pompeii kazılarında yapılan başka bir keşifte ise yetişkin bir bireye ait MÖ 4. yüzyıla tarihlenen bir mezar bulundu. Mezarda hediye olarak konulmuş vazolar da bulunuyordu. Açıklamada keşfin, Pompeii’nin Roma öncesi dönemine ışık tuttuğu ve bunun oldukça nadir bir olay olduğu belirtildi.

Mezarda büyük ihtimalle bir erkeğe ait, sırtüstü yatan bir yetişkinin iskeleti bulundu. Kol ve ayaklarının yanında, siyaha boyanmış altı vazo bulundu.

Pompeii ve Herculaneum’daki bu bölgelerin çoğu hala kazılmadı. Daha derine gömülmüş olan Herculaneum yaklaşık 24 metre külün altında bulunuyordu.

pomp3

Yetişkin bir erkeğe(?) ait mezar. (F: Pompeii Arkeolojik Alanı Basın Ofisi, AP)


Associated Press

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login