Arkeolog ve Sanat Tarihçi Kadrosuna Muhasebeciler Girdi İddiası

“Kültürel Kalkınma Eylem Planı” kapsamında müze ve ören yerlerinde istihdam edilen 1200 gencin arkeolog ve sanat tarihçi yerine muhasebeci olduğu iddia edildi.

Arkeolog ve Sanat Tarihçi Kadrosuna Muhasebeciler Girdi İddiası

İstanbul Milletvekili Şeker, Kültürel Kalkınma Eylem Planı kapsamında istihdam edilen kişilerin muhasebe, büro yönetimi, maliye gibi tanımda belirtilen yetkinlikten uzak kişiler olduğunu söyledi.

Birgün’ün haberine göre, Nisan ayında dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu tarafından “Kültürel Kalkınma Eylem Planı” kapsamında 1200 gencin geçici süre ile müze ve ören yerlerinde istihdam edileceği açıklanmıştı.

İstanbul Milletvekili Ali Şeker, yapılan alımlara bakıldığında istihdam edilen kişilerin muhasebe, büro yönetimi, maliye gibi bölümlerden mezun ve tanımda belirtilen yetkinlikten uzak kişilerden seçildiğini belirtti.

Binlerce Arkeolog ve Sanat Tarihçi Bekliyor

İstihdama konu olan işin tanımında belirtilen yetkinliğine sahip arkeoloji, sanat tarihi, tarih, müzecilik, turizm, vb. bölümlerden mezun binlerce insanın işsiz beklediğini belirten Şeker, işe alınanların konuyla ilgisiz meslek gruplarından seçilmiş olmasının kurumlara olan güven ve meslek ahlakı konularında olumsuz düşüncelere neden olduğunu vurguladı.

Soru Önergesi Verildi

Müze ve ören yerlerinde arkeoloji, sanat tarihi, tarih, müzecilik, turizm gibi alanlarda eğitim gören ve işsiz olan binlerce gencin işe alındığını düşünenlerin yanıldığını belirten Şeker, Başbakan Binali Yıldırım’a şu soruları yöneltti:

“- İşe yerleştirdiğiniz bin 200 genç arasında arkeoloji, sanat tarihi, tarih, müzecilik, turizm bölümlerinden mezun kaç kişi vardır?

– İşe alınacak gençleri seçmek için oluşturduğunuz mülakat heyetlerinde yeterli uzman var mıydı? Elemeleri nasıl yaptınız?

– İstihdam edilecek kişilerle ilgili olarak İş-Kur müdürlüklerine AKP il ve ilçe başkanlıklarından işe alınacaklar listesi gönderilmiş midir?

– Kültürel Kalkınma Eylem Planı ve bu kapsamdaki istihdam programının verimliliğini denetleyecek herhangi bir birim oluşturulmuş mudur?

– Müze ve ören yerlerinin tanıtımı ve gelen turistlere yardımcı olunması işini; bu işi aldıkları eğitim ışığında mesleki yetkinlikle yapabilecek ilgili bölümlerden mezun kişilerin başvurularıyla kısıtlamak yerine neden 18 yaşını geçen ve işsiz olan herkesin başvuracağı şekilde ilana çıkılmıştır?

– İstihdam edilen kişilere işin niteliğine yönelik herhangi bir eğitim verilmiş midir?”

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login