Antik Roma’nın Transseksüel Kabul Edilen İmparatoru Elagabalus

Antik Roma’nın en sıradışı imparatorlarından olan Elagabalus, transseksüel kabul ediliyordu ve kısa süren hükümdarlığı oldukça olaylı geçmişti.

Antik Roma'nın Transseksüel Kabul Edilen İmparatoru Elagabalus

203 yılında doğan Elagabalus 218 yılında Roma İmparatoru olarak tahta geçti. Caracalla’nın öldürülmesinden sonra, Elagabalus’un annesi ve büyükannesi, Elegabalus’un İmparator Caracalla’nın gayrimeşru çocuğu olduğunu iddia etti ve böylelikle Elagabalus tahta çıktı. Roma dinsel geleneklerine ve cinsel tabularını önemsememesiyle ün salan Elagabalus’ın dört yıllık hükümdarlığı büyük bir çalkantıyla geçti.

(Antik Dönemde Eşcinsellik Algısına 7 Örnek)

203 – 222 yılları arasında yaşamış olan Elagabalus, 218 yılında imparator olduğunda 14-15 yaşlarındaydı. Kısa süren imparatorluğu süresince adından sık sık söz ettirdi. Birçok dinsel tartışmaya konu oldu, zalim bir imparator olduğu, misafirlerini uykuda aslanlara boğdurduğu, yemeklere zehir ve böcek koydurduğu söylenir. Sadece erkeklerin girebildiği Roma senatosuna annesini sokması da dönemin skandallarından sayılmakta.

Antik Roma'nın Transseksüel Kabul Edilen İmparatoru Elagabalus

Lawrence Alma-Tadema, Elagabalus’un Gülleri (1988)

Elagabalus, toplam beş kadınla evlilik yaptı ve boşandı fakat Elagabalus, dönemin tarihçilerinin günümüze ulaşan yazılarına göre farklı bir yönelime sahipti. Tarihçi Cassius Dio’nun iddialarına göre uzun ilişkisini Karyalı bir araba sürücüsü olan sarışın köle Hierocles ile yaşamıştı. Herodian’ın yorumuna göre ise, zaten güzel olan yüzüne aşırı makyaj yaparak kendini daha da çekici hale getirmeyi alışkanlık edinmişti.

(Roma İmparatoru Hadrian’ın Eşcinsel Sevgilisi Antinous)

Modern yazarlar ve sanatçılar tarafından Elagabalus cinsiyet değiştirmiş olarak kabul edildi, transeksüel şekilde betimlendi. Hirocles’in karısı ve kraliçesi olarak çağrılmaktan zevk alan biri olarak tanımlanmış ve Roma İmparatorluğu’ndaki doktorlara kimin onu bir kadın cinsel organı ile donatabileceğini sordurduğu da iddialar arasında.

Antik Roma'nın Transseksüel Kabul Edilen İmparatoru Elagabalus

Simeon Solomon , Elagabalus Güneşin Yüce Rahibi(1866)

Elagabalus aynı zamanda 19. yüzyılda Fransa’da natüralistlere karşı sembolizm akımı öncülerinden olan Dekadan’lara ilham kaynağı oldu. O güne kadar süregelen edebiyat akımlarının, toplumsal ve sanatsal düzenin dışına çıkmayı planlamış ve alışılmamış imgelere yer veren bu akım, Elagabalus’u kahramanlaştırmaktadır. Elagabalus birçok resme ve şiire toplumsal normların dışında bir estetikle konu olmuştur.


Arkeofili için yazıyı derleyen: Buğra Solmaz

Dailymail.co.uk

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login