Konya’da Ortadan Kaybolan Hitit Steli İçin Soru Önergesi Verildi

Yaklaşık üç ay önce Konya’daki bir inşaat kazısında bulunan ve daha sonra ortadan kaybolan 2700 yıllık Hitit steli için meclise soru önergesi verildi.

Konya'da Ortadan Kaybolan Hitit Steli İçin Soru Önergesi Verildi

Konya’nın Ereğli ilçesinde Anafartalar Caddesi üzerinde GSM Özel Hastanesi’nin karşısındaki inşaatın temel kazısı çalışmaları sırasında geç Hitit dönemi steli bulunmuştu. Geçtiğimiz mart ayında inşaatın temel kazısında çıktığı söylenen yaklaşık 2700 yıllık stelin Adana’da 6 milyon liraya satıldığı iddia edilmişti. Olayın medyaya yansıdıktan sonra büyük yankı uyandırmıştı.

Son olarak konu hakkında Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın yazılı cevaplaması için meclise soru önergesi verildi. CHP Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt’un verdiği soru önergesinde şu sorulara cevap istendi:

1) Bakanlığınızın bahsi geçen konudan haberi var mıdır; yetkili birimlere talimat verilerek soruşturma başlatılmış mıdır; başlatılması planlanmakta mıdır?

2) Ereğli Cumhuriyet Savcılığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında kimlerin ifadesi alınmıştır; konu dahilinde tutuklanan ya da gözaltına alınan kişi ya da kişiler var mıdır?

3) Arsa sahibi Muzaffer Yaramış’ın iddia ettiği üzere inşaatın durdurulmadığı doğru mudur; doğru ise gerekçesi nedir?

4) Tarihi stelin bulunduğu iddia edilen inşaatın müteahhidinin, define kazısı izni istediği, müze yetkililerinin de hakkında kaçak kazı yapmaktan tutanak olduğu gerekçesiyle izin vermediği doğru mudur?

5) Arsa sahibi Muzaffer Yaramış’ın geceleri inşaatta gizli tünel kazıldığını ve kaçak kazı yapıldığını polise ihbar etmesine rağmen, emniyet yetkililerinin konuyla ilgilenmediği doğru mudur?

6) İnşaat alanında bulunduğu belirtilen Hitit dönemine ait yaklaşık 2 bin 700 yıllık stelin Adana’da 6 milyon TL’ye satıldığı iddiası araştırılmakta mıdır; iddia ile ilgili olarak Adana’daki yetkili birimlerle irtibata geçilmiş midir?

 

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login