2016 Mayıs Ayının En İlginç 10 Arkeoloji Haberi

Türkiye’nin yoğun siyasi gündemi bilime ve kültüre duyulan ilgiyi azaltsa da, dünyanın pek çok bölgesinde birbirinden önemli arkeolojik keşifler yapılıyor. Biz de Arkeofili ekibi olarak her gün yayımladığımız tüm bu ilginç keşif ve araştırma sonuçlarını, her ayın sonunda gözden kaçmaması gerekenler olarak bir listede derliyoruz. İşte Mayıs ayının en ilginç arkeoloji haberleri…

1- İbn-i Sina’nın Bin Yıl Önceki Süpernovadan Bahsettiği Keşfedildi

İbn-i Sina'nın Bin Yıl Önceki Süpernovadan Bahsettiği Keşfedildi

İbn-i Sina’nın astronomiyle ilgili yazıları, MS 1006 yılında gerçekleşen, dünyadan görülen en parlak süpernovalardan biri hakkında yeni bilgileri ışığa çıkardı.

MS 1006 yılında Orta Doğu, Avrupa, Asya, ve hatta belki de Kuzey Amerika semalarını aydınlatan yeni bir yıldız ortaya çıktı. Birçok insan bu parlayan gök cismini fark etti. Ve o zaman bunu bilmeseler de 1000 yıl önceki bu gözlemciler, kaydedilmiş en parlak süpernovalardan birine tanıklık etmişti. Bu süpernovaya SN 1006 ismi verildi.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

2- 15 Yaşındaki Çocuğun Bulduğu Kayıp Maya Şehri Tarlaymış

15 Yaşındaki Çocuğun Bulduğu Kayıp Maya Şehri Tarlaymış

Kanadalı 15 yaşındaki çocuğun Mayaların takımyıldızı haritalarını ve uydu fotoğraflarını kullanarak keşfettiği şey kayıp Maya şehri değil, tarla çıktı.

15 yaşındaki bir çocuğun kayıp bir şehri bulması, “herkese açık bilim” düşüncesinin çarpıcı bir göstergesi olabilirdi. Fakat bu durumda uydu fotoğraflarından görülen, kayıp bir Maya şehri değil. Uzmanlara göre Kanada Uzay Ajansı’nın uydu görüntülerinde görülen kare şekli, büyük ihtimalle terk edilmiş ya da nadasa bırakılmış eski bir mısır tarlası.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

3- Bilinen En Eski Saplı Balta Avustralya’da Bulundu

Bilinen En Eski Saplı Balta Avustralya'da Bulundu

Avustralya’da bilinen en eski saplı balta parçası bulundu. Batı avustralya’da ücra bir bölge olan Kimberley’de bulunan balta parçası, 45.000 ila 49.000 yıl öncesine, yani insanların kıtaya ilk geldiği zamana, ya da hemen sonrasına tarihleniyor. Bulunan saplı balta parçası, daha önceki keşiflerden en az 10 bin yıl daha eski.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

4- 1,700 Yıllık Mısır Papirüslerinde Aşk, Seks ve İtaat Büyüleri Bulundu

1,700 Yıllık Mısır Papirüslerinde Aşk, Seks ve İtaat Büyüleri Bulundu

Mısır’da deşifre edilen 1,700 yıllık papirüslerde antik aşk, boyun eğdirme ve seks büyüleri olduğu ortaya çıktı.

Büyüleri tercüme eden Udine Üniversitesi’nden Franco Maltomini, “Büyülerden birinde, büyüyü yapan kişi, kendisini sevene kadar, tanrıların sevdiği kadının “kalbini yakmasını” istiyor” diyor. Bir erkeği hedef alan başka bir büyü de, ona “boyun eğdirerek”, büyüyü yapan kişinin istediği şeyleri yapmaya zorluyor.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

5- Roma İmparatorluğu’nun Yıkılmasına Mülteci Krizi Sebep Oldu

Gotlar ve Romalılar arasındaki bir savaşın betimlendiği lahit

Gotlar ve Romalılar arasındaki bir savaşın betimlendiği lahit

Roma İmparatorluğu’nun yıkılmasının başlangıcı 378’de Gotlarla yapılan savaşa dayanıyor. Bu savaşın sebebi ise mülteci kriziydi.

3 Ağustos 378’de günümüzde Edirne’de bulunan Adrianopolis şehrinde büyük bir savaş yaşandı. Aziz Ambrose bu savaştan “tüm insanlığın sonu, dünyanın sonu” şeklinde bahsetmiştir. Adrianopolis yenilgisi, Valens’in inatçılığı, güce susamışlığı ya da rakibinin gücünü hafife alması yüzünden yaşanmamıştı. Roma İmparatorluğu tarihindeki en önemli mağlubiyet sayılabilecek bu yenilginin altında bambaşka bir sebep yatıyordu: mülteci krizi.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

6- Baltık Denizi’nde 170 Yıllık Bira Bulundu

Baltık Denizi’nde 170 Yıllık Bira Bulundu

Bilim insanları, Baltık Denizi’nde 1840’lardan kalma bir gemi enkazında bulunan 4 şişe biranın içeriklerini mercek altına aldılar. “Amber ale” türünde olan biralar, muhtemelen Belçika’da mayalanmış, Rusya ve İskandinavya’daki limanlar için yola çıkmışlardı.

analiz, dalgıçların 2010 senesindeki keşiflerine kadar bira şişelerindeki bakterilerin 170 senelik süreç boyunca muhafaza edildiğini gösterdi.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

7- Neandertallerin bir Mağarada Dikitlerle İnşa Ettiği Yapı Bulundu

Neandertallerin bir Mağarada Dikitlerle İnşa Ettiği Yapı Bulundu

Güneybatı Fransa’daki Bruniquel Mağarası’nda yapılan araştırmalarda, 175.000 yıl önce yaşayan Neandertallerin inşa ettiği, taştan yapılmış dairesel yapı kalıntıları bulundu.

Dairesel yapılar, mağaranın zemininden koparılmış yaklaşık 400 adet dikitin üst üste yığılarak, bunlarla basit bir duvar yapılmasıyla inşa edilmiş. Keşif, bugüne kadar Neandertallerin yeteneklerini hafife almış olabileceğimizi gösteren kanıtlara eklenmiş oldu.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

8- Antik Yunan Filozofu Aristoteles’in Mezarı Bulunmuş Olabilir

Antik Yunan Filozofu Aristoteles'in Mezarı Bulunmuş Olabilir

Kuzey Yunanistan’daki Makedonya bölgesinde, Aristoteles’in doğum yeri olan Stagira kentinde 20 yıldır kazı yapan Yunan arkeolog, Aristoteles’in mezarını bulduğunu düşünüyor.

Mezar Aristoteles’in MÖ 384 yılında doğduğu antik Stagira köyündeki bir yapının içinde bulundu. Sismanidis’e göre bu yapı, Aristoteles’in MÖ 322 yılındaki ölümünden sonra onun anısına dikilen bir anıttı.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

9- Mısır’da Vergileri Hesaplayan 2200 Yıllık Yapı Bulundu

Mısır'da Vergileri Hesaplayan 2200 Yıllık Yapı Bulundu

Mısır’daki Thmuis Antik Kenti’nde “Nilometre” adında, Nil Nehri’nin su seviyesini ve vergileri hesaplamak için kullanılan 2200 yıllık yapı bulundu.

Muhtemelen MÖ. 3. yüzyılda inşa edilmiş olan Nilometre, bin yıl boyunca Nil Nehri’nin su taşkınları sırasında seviyesini hesaplamak ve vergileri hesaplamak için kullanılmış. Bu cihazlara Antik Mısır’da oldukça az rastlanıyor.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

10- Yaşlı Adamın Yatağının Altından 2,000 Yıllık Altın Taç Çıktı

Yaşlı Adamın Yatağının Altından 2,000 Yıllık Altın Taç Çıktı

İngiltere’de yaşlı bir adam, yatağının altındaki karton kutuda, en az 2,000 yıllık olduğu ve Hellenistik döneme tarihlenen saf altından bir taç buldu. MÖ 300 yıllarına tarihlenebileceği düşünülen mersin ağacı süslemeli taç, yaşlı adamın koleksiyoner olan dedesinden kalan eşyalar arasındaydı.

Yaşlı adam, dedesinden kalan bazı eşyaları müzayedede satmak isteyen adam evine müzayede evinden eksperler çağırmıştı. Eksperlerin, tacın en az 100.000 pound (432.000 lira) değerinde olduğunu söylemesi üzerine yaşlı adam şaşkınlığını gizleyemedi.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

BONUS:

Ankara’da Tabiat Tarihi Müzesi’nden Evrim Bölümü Kaldırıldı!

Evrim Vitrininin Kaldırıldığı Tabiat Tarihi Müzesi'nde Bilim İnsanlarına Engel

MTA Tabiat Tarihi Müzesi’nde, vitrin düzenlemesi yapıldığı iddia edilerek Primat (evrim) Vitrini boşaltıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA) Tabiat Tarihi Müzesi’nde bulunan ve evrim teorisine dayanarak şekillendirilen Primat (evrim) Vitrini, boşaltılarak, “Vitrin düzenlemesi yapılmaktadır” notu asıldı.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login