Mısır’da Soylu Bir Kadına ait Mumya Bulundu

Mısır’da Orta Krallık döneminin ileri gelen kişilerinden olan Sattjeni isimli bir soylu kadının 3,800 yılllık mumyası keşfedildi.

Sattjeni’nin ailesi, Nil’in ortasındaki bir ada olan Aswan adasının hiyerarşisinde, firavun III. Amenemhat’ın (MÖ 1800-1775) hemen altında yer alıyordu. Sattjeni’nin oğullları III. Heqaib ve Ameny-Seneb, Onikinci Hanedanlık’ın sonunda bu adada hüküm sürmüştü.

FB_IMG_1464151618255

Tarihi Eserler Bakanlığı’nın Antik Mısır arkeolojisi bölümü başkanı Mahmoud Afify, keşfin, Asvan Adası’nın hükümdarlarının aile ağacına ışık tutması bakımından önemli olduğunu söyledi.

Sattjeni’nin mumyası, İspanyol Jaén Üniversitesi’nden bir ekip tarafından modern Asvan şehri yakınındaki Kubbet el- Hawa nekropolünde bulundu.

FB_IMG_1464151611038

Asvan ve Nubia bölgeleri genel direktörü Nasr Salama “Vücut ketene sarılmış ve daha sonra, Lübnan sedir ağacından yapulmış iki ahşap tabuta konulmuş” dedi. Sattjeni’nin yüzünün üstünde de bir mask bulunuyordu.

Bakanlık yaptığı açıklamada “İçteki tabut çok iyi korunmuş durumdaydı. Hatta ağacın hangi yıl kesildiği bile tarihlendirilebiliyor” dedi.

FB_IMG_1464151601814

Kazı başkanı Jiménez, Sattjeni’nin, bölgenin hükümdarı ve Kubbet el-Hawa’daki en büyük ve görkemli mezarın sahibi olan olan II. Sarenput’un kızı olduğunu söyledi. Ailenin tüm erkek üyelerinin ölmesi sonucunda Sattjeni, Asvan Adası hükümetindeki hanedanlık haklarına sahip oldu.

2008’den beri nekropolde kazı yapan İspanyol araştırmacılar daha önce de Sattjeni’nin en büyük oğlu III. Heqaib gibi başka ileri gelenlerin mezarlarını da ortaya çıkarmıştı.


Discovery News, Rossella Lorenzi, 24 Mayıs 2016
F:  Mısır Tarihi Eserler Bakanlığı Basın Bildirisi

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login