Tutankamon’un Mezarındaki Gizli Odalarda Organik Malzeme Var

Japonya’da 4 ay süren teknik çalışmalar sonucu radar uzmanı Hirokatsu Watanabi, Tutankamun’un mezar odasının kuzey ve batı duvarlarının arkasında gizli odalar olduğundan %90 emin olduklarını söylüyor.

Mısır Eski Eserler Bakanı Mamdouh Eldamaty, taramaların kuzey ve batı duvarların arkasında katı ve boş alanlar olduğunu gösterdiğini söyledi. Taramalarda ayrıca, kapı aralıklarının varlığına işaret eden kapı üstü kirişleri görüldü.

mamduh1

Planda, Tutankamon’un mezarı yanındaki odaların konumu görülüyor. Görsel: Ministry of Antiquities

Boş alanların içinde ayrıca organik ve metal malzemeler tespit edildi.

Eldamaty, araştırmalara göre kuzey duvarında koyu ve açık renkli noktalar olduğunu söyledi. Koyu noktalar Krallar Vadisi’nin orjinal temel kayasını, açık renkli noktalar ise boş yerleri temsil ediyor. Eldamaty “Kalınlıklarında da bir farklılık görülüyor” diyor.

Bulunan organik materyellerin mumya olma olasılığı üstüne konuşan Eldamaty, Ahram Online‘a yaptığı açıklamada “Şimdilik bu organik materyellerin ne olduğunu bilemiyorum. Mumya, lahit, ya da herhangi birşey olabilir” dedi.

Eldamaty Mart ayının sonunda, kuzey ve batı duvarlarındaki bulguları kanıtlamak için yeni taramalar yapılmaya başlanacağını söyledi.

mamduh2

Mavi kısımlar tarama sonuçlarını gösteriyor. Görsel: Ministry of Antiquities

Eldamaty  “Bu, bu duvarları keşfetme girişimlerinde, ve arkasındakileri ortaya çıkarmak için doğru ve güvenli yolları bulma girişimlerinde önemli bir adım” diyor.

Eldamaty, radar taramalarının, Tutankamon’un mezarının adeta yeniden keşfedilmesini sağladığını söyledi. Eldamaty, duvarların arkasındaki boşlukların, Tutankamun’un kardeşi Merit-Atun, annesi Kia, ya da büyükannesi Tiye’nin mezarı olabileceğini, fakat Mısırbilimci Nicholas Reeves’in savunduğunun aksine Nefertiti’ye ait olamayacağını düşünüyor.

Bu ayın sonunda yapılacak taramalar, gizli odaların kesin boyutlarını ortaya çıkarmak, ve gelecek adımların nasıl atılacağını planlamak için yapılacak.

El Damaty “Bu bizi yüzyılın keşfine yönlendirebilecek bir yeniden keşif!” dedi.

mamduh3

Bu taramalardaki kırmızı oklar, boşluğun girişini göstriyor. Görsel: Ministry of Antiquities


Ahram online

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login