7000 Yıllık Toplu Mezar Neolitik Dönemde Katliamı Gösteriyor

Almanya’da bulunan 7,000 yıllık bir toplu mezarda, çoğu bacağı kırık ve kafatası ezilmiş olarak bulunan en az 26 çocuk ve yetişkin birey keşfedildi. Araştırmacılar, Schöneck-Kilianstädten’daki toplu mezarın erken Neolitik dönemde gerçekleşen bir katliama işaret ettiğini düşünüyor.

Mezardaki kafatası kemiklerinin çoğunda keskin olmayan bir cisimle alınan darbe izleri görülüyor. Araştırmanın başında bulunan bioarkeolog Christian Meyer, birçok bireyin de bacak kemiklerinin (tibia ve fibula kemikleri) kırık olduğunu söyledi. Bu da bu insanların ya ölümden önce işkence gördüğünü ya da ölümden sonra vücutlarının tahrip edildiğini gösteriyor.

Araştırmacılar mezarda, büyük ihtimalle kurbanların üzerinde kullanılmış iki kemikten yapılmış ok ucu buldu.

Schöneck-Kilianstädten neolitik toplu mezarı

Bir çocuğun kafatasında,keskin olmayan cismin darbesiyle oluşan yaralanmaların klasik izleri görülüyor. Temel taş çağı aletleri bu yaralanmalara neden olabilir.

Orta Avrupa’da Neolitik Dönemde Şiddet İzleri

Mezarın keşfi, Orta Avrupa’da neolitik dönemin şiddet dolu bir dönem olduğunu düşündüren en son keşif oldu. Daha önce Almanya’daki Talheim’de 34 bireyin bulunduğu bir “ölüm çukuru”, Avusturya’daki Asparn/Schletz’de de en az 67 bireyin bulunduğu bir toplu mezar keşfedilmişti. Bu iki mezar erken neolitik dönemde MÖ 5600 ile MÖ 4900 arasına tarihleniyor.

Orta Avrupa’daki bu üç toplu mezar da Linearbandkeramik (LBK) kültürü denilen, adını çanak-çömleklerinde buluan çizgisel desenlerden alan bir grupla bağdaştırılıyor. Linearbandkeramik insanları ilk olarak Orta Doğu’dan geldi, ve Avrupa’ya yerleşip köyler kurarken koyun, keçi ve diğer evcil hayvanları da birlikte getirdi.

Meyer LiveScience’a yaptığı açıklamada, “Bu üç katliam da yaklaşık oalrak aynı dönemde ve Linearbandkeramik grubunun yaşadığı farklı bölgelerde gerçekleşmiş. Yani bu dönemin oldukça şiddet dolu olduğunu biliyoruz” diyor.

Schöneck-Kilianstädten Toplu Mezarı

Dikdörtgen şeklindeki toplu mezar 2006’da, Schöneck-Kilianstädten’de yapılan bir yol yapım projesi sırasında, Frankfurt’un 20 km kuzeydoğusunda keşfedildi.

Mezar ilk keşfedildiğinde arkeologlar 7.5 metre boyuna ve 1 metre enine sahip mezardaki kalıntıların katliam kurbanlarına ait olduğunu düşündü. İskeletlerde ciddi yaralanma izleri vardı. Ayrıca mezarda hiçbir mezar hediyesi de yoktu. Ölülere gömülmeden önce herhangi bir özen gösterildiğine ya da ritüel bir işlem yapıldığına dair hiçbir kanıt da bulunmadı.

7000 Yıllık Toplu Mezar Neolitik Dönemde Katliamı Gösteriyor

Meyer, normalde Neolitik mezarlarda sadece tek bir iskelet bulunduğunu ve mezarların yarısında çanak-çömlek, taş alet ve deniz kabuğundan süs eşyaları gibi mezar hediyeleri olduğunu söyledi. Schöneck-Kilianstädten’deki mezarda bunların hiçbirinin bulunmaması da mezardakilerin bir katliamın kurbanları olduğu düşüncesini destekliyor.

Toplu Mezardaki Kalıntılar Kime Ait?

Mezardaki iskeletlerin yaşları ve cinsiyetleri de ilgi çekici. Kırılmış ve ezilmiş bireylerin kemiklerinde yapılan analizler 13ünün çocuk olduğunu gösterdi. Bu çocuklardan 10 tanesi öldüğünde 6 yaşından küçüktü. Meyer, çocuklardan en küçüğünün büyük ihtimalle 6 aylık olduğunu söylüyor.

İlginç olarak, mezarda 9-15 yaşları arasında hiçbir birey bulunamadı. Geri kalan 13 bireyin de yetişkin olduğu ortaya çıktı. Fakat bunların sadece 2 tanesi büyük ihtimalle kadınlara ait.

Meyer: “Grupta fazla genç ya da kadın birey olmaması mümkün bir ihtimal. Fakat burada bir sürü çocuk olması, birçok kadın olması gerektiğini düşündürüyor” diyor.

Toplu mezarda bulunan bir yetişkine ait kırık kaval kemiği. Bu kırık işkence ya da ölümden sonra bir tahribe işaret edebilir.

Toplu mezarda bulunan bir yetişkine ait kırık kaval kemiği. Bu kırık işkence ya da ölümden sonra bir tahribe işaret edebilir.

Saldırganlar Kadınları Kaçırmış Olabilir

Meyer “Belki de (bir ihtimal başka bir LBK yerleşiminden gelen) saldırganlar genç kadınları kaçırdı ve zorla kendi topluluklarına kattı. Grubun en çevik üyeleri olan 9-15 yaşları arasındaki gençler de saldırganlardan kaçmayı başarmış olabilir” diyor.

Araştırma ekibinin bir parçası olmayan antropolojik arkeoloji uzmanı Mark Golitko, “Araştırma, erken neolitiğin oldukça şiddet dolu bir dönem olduğu düşüncesini güçlendiriyor.  Bu mezar da bu döneme ait şiddet olaylarının istisnai bir örneği değil, yeni yeni görmeye başladığımız genel bir modelin bir parçası” diyor.

“Görünüşe göre tüm bir köyün halkı yok edilmiş.”

Milli Bilimler Akademisi Dergisi’nde yayınlanan makaleye buradan ulaşılabilir.

 


LiveScience
Görseller: Christian Meyer

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login