7,000 Yıllık İskelette Bilinen En Eski Lösemi Vakası Bulunmuş Olabilir

Almanya’da 7,000 yılllık bir iskelette dünyanın ilk lösemi vakası keşfedilmiş olabilir. 30-40 yaşlarında bir kadına ait olan iskelet, 1982 yılında Stuttgart-Mühlhausen yakınlarında bir erken Neolitik dönem kazısında ortaya çıkarıldı. Güneybatı Almanya’da bulunan kazı alanında 72 gömüt daha keşfedilmişti.

dünyanın en eski lösemi vakası

İskeletin yanında yuvarlak dipli bir çömlek de bulundu. İskeletlerin keşfedildiği yerleşim alanı, Linearbandkeramik (LBK) kültürüyle bağdaştırılıyor. Bu kültürün adı, ürettikleri çanak-çömleklerde bulunan bu kültüre özgü çizgisel desenlerden geliyor. Linearbandkeramik kültürü MÖ 5500-48000 yılları arasında Batı ve Orta Avrupa’da gelişen bir erken tarımcı kültürdü.

Tübingen Üniversietesi Senckenberg İnsan Evrimi ve Paleo-Çevre Merkezi’nden ekip lideri Heike Scherf “Şimdiye kadar bu bireyde sadece, diş yuvası iltihaplanmasıyla birlikte şiddetli diş çürükleri bulundu.” diyor.

Yüksek çözünürlüklü CT taramaları yapan Scherf ve meslektaşları, hem humerus (üst kol kemiği), hem de sternum kemiklerinin (göğüs kafesi kemiği) dokusunda, süngerimsi kemiğin büyük oranda hasar görmüş ve kaybolmuş olduğunu fark etti.

Araştırmacılara göre, bu kemiklerde orta süngerimsi dokuda görülen erime, aynı yerleşimdeki aynı yaş grubuna ait örneklere göre çok daha yüksekti. Erime, modern yetişkin örneklerde görülene kıyasla da olduça yüksekti.

Scherf “Sonuçlarımız kemik iliğindeki hematopoietik (kan yenileyici) kök hücreleri etkileyen, erken aşamalardaki bir lösemi vakasına işaret ediyor.” diyor.

Humerus ve sternum kemikleriyle bölgesel olarak sınırlı kalan kemik tahribatı, osteoporoz, kemik tümörü ve hiperparatiroidizm gibi diğer hastalık seçeneklerini de eliyor.

Scherf Discovery News’e yaptığı açıklamada “And Dağları mumyalarında daha önce özel bir tip lösemiyle (T-hücreli lösemi) bağdaştırılan bir virüs bulunmuştu. Fakat bizim yaptığımız keşif, büyük ihtimalle, bir arkeolojik bir örnekte bilinen ilk lösemi vakası oldu” diyor.

Araştırmacılar, Neolitik kadını etkilemiş olan lösemi tipini belirlemek gibi daha detaylı varsayımlar yapmanın imkansız olduğunu da kabul etti.

Zürih Üniversitesi’nde Evrimsel Tıp Enstitüsü müdürü Frank Rühli “Bu en modern tarama teknikleriyle bile insan, böyle bir paleopatolojik bulgu konusunda yüzde yüz emin olamaz. Bununla birlikte, lösemi gibi büyük bir etkisi olan modern ve sık görülen bir hastalığın en erken paleopatolojik örneğine dair bir belirtiyi keşfetmek bile, hastalığın evrimi açısından çok önemli birşey” dedi Discovery News’e yaptığı açıklamada.

Araştırma Avrupa Birinci Evrimsel Tıp Konferansı’nda sunuldu.


Discovery News
Görsel: UNIVERSITY OF TÜBINGEN

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply