5300 Yaşındaki Buzdam Ötzi’nin Muhtemel Sesini Dinleyin

5300 yıl önce Alp dağlarında ölen Buzadam Ötzi’nin boğazındaki ses yolunun bir modeli çıkarılarak, Ötzi’nin sesi yeniden canlandırıldı.

5300 Yaşındaki Buzdam Ötzi'nin Muhtemel Sesini Dinleyin

Dünyanın en ünlü mumyalarından 5300 yaşındaki Buzadam Ötzi, 1991 yılında dağcılar tarafından bulunduğundan beri sayısız araştırmanın konusu oldu. Son olarak İtalyan araştırmacılar, Ötzi’nin ses tellerini kullanarak olası sesini tekrar yarattı.

Araştırma ekibi Ötzi’nin ses tellerinin uzunluğuna dayanarak yapısını ve ses yolunu anlayabilmek için bir dizi CT taraması yaptı. Daha sonra tüm bu verileri matematiksel modellerle ve ses yolunu simule eden özel bir yazılım kullanarak çalıştırdılar. Yapılan deneyin sonuçlarını ise Ötzi’nin keşfinin 25. yılına özel düzenlenen bir konferansta herkese açıkladılar.

Ekip, Ötzi’nin muhtemel sesini dijital olarak yeniden üretmelerini sağlayan ses tellerini, boğazını ve ağzını tekrar canlandırdı.



Ötzi’yle ilgili bazı önemli bilgiler eksik olduğu için orijinal sesini yeniden yarattık diyemeyeceklerini söyleyen araştırma ekibinin başı Rolando Füstos, “Fakat iki ölçümle, ses yolları ve ses tellerinin uzunluğuyla, Ötzi’nin sesine oldukça yakın bir sesi yeniden yaratmayı başardık.” diyor.

Ekibin yaptığı tüm analizler göz önüne alındığında, Ötzi’nin ses frekansının 100 Hz ve 150 Hz arasında yani günümüzdeki herhangi bir erkek sesinin frekansları gibi olduğu öngörülüyor.

1991 yılında İtalyan Alpleri’nin Ötz vadisinde eriyen buzullar arasında bulunduğundan beri Buzadam Ötzi, bilim insanlarına soyağacından göz rengine, midesindeki parazitlerinden dövmelerine, kan hücrelerinden o zamanki giyime kadar birçok konuda bilgi sağladı.

Şu ana kadar antropologlar Ötzi’nin 165 cm boyunda olduğunu, yaklaşık 59 kilo olduğunu ve öldüğünde 45 yaşında olduğunu öğrendi. Ötzi’nin ayrıca 3 kırık kaburgası, bir bağırsak paraziti ve ülsere neden olan H pylori bakterisi olduğu da biliniyor.

Bilim insanları ayrıca Ötzi’nin giydiği kıyafetleri, en son yediği yemekleri, ve kömürle yapılmış nokta ve çizgilerden oluşan dövmelerini keşfetti. Ötzi’nin sanılanın aksine bir kar fırtınasında ölmediği, omzuna isabet eden bir ok ucuyla cinayete kurban gittiği de biliniyor.


Gizmodo, Daily Mail

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login