2300 Yıllık Mısır Mumyası İlk Defa Açıldı

19. yüzyılda Nile gömü alanında bulunup, 1920’lerde Chicago Müzesi’ne getirilen Minirdis adındaki 14 yaşındaki çocuğun mumyası 2300 yıl sonra ilk defa açıldı.

Konservatör JP Brown ve üç bilim adamı eşliğinde özenle açılmaya çalışılan mumya üzerindeki hasarları gidermeye ve korumaya yönelik çalışmalar yapılacak. Minirdis’in mumyası 19. Yüzyılda Akhmin şehrinin yakınlarındaki bir gömü alanında bulunmuştu.

Tabut üzerindeki bir yazıttan edindiğimiz bilgiye göre ölen çocuğun adı Minirdis ve Mısırlı bir rahibin oğlu. Araştırmanın başındaki Brown’a göre eğer Minirdis yaşasaydı muhtemelen babası gibi bir rahip olacaktı.

ilk x-ray sonuçlarına göre bu küçük vücudun bir kadına ait olduğu düşünülüyordu fakat daha sonraki taramalar vücudun bir erkeğe ait olduğunu gösterdi. Böylece tabutun üstünde yazan erkek isminin yarattığı tartışmalar da son bulmuş oldu. Minirdis’in nasıl öldüğüne dair henüz bilgi sahibi olmasak da tabutun bir yetişkin için yapıldığı fakat Minirdis öldüğünde tekrardan şekillendirilerek Minirdis’e uyarlandığı belirtildi.

Araştırma ekibi en çok tabutun kapağı açıldığında tabutun paramparça olmasından korkuyordu fakat şimdi Brown ve takımı hem tabutu hem de vücudu korumaya çalışıyor. Ekip tabutun içindeki bazı odun parçalarını, sargı parçalarını ve vücut parçalarını araştıracak. Sonra ise hepsini başarılı bir şekilde bir araya getirmeye çalışacak.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply