2018 Ekim Ayının En Önemli 10 Arkeoloji Haberi

2018 yılının Ekim ayında Türkiye’de ve dünyada yapılmış en ilginç ve önemli arkeoloji keşiflerini kaçıranlar için bu listede derledik.

10- 2.200 Yıllık Mezar Resminde Çıplak Hizmetçi Bulundu

İtalya’da yeni keşfedilen bir mezarı süsleyen 2.200 yıllık ziyafet resminde, bir şarap sürahisi ve vazo tutan çıplak bir adam yer alıyor.

2.200 yıllık duvar resminde bir hizmetçi, gümüş renkli bir vazo ve şarap sürahisi tutuyor. C: Lupoli/Jean Bérard Centre

Çıplak bir hizmetçi, bugünün standartlarına göre uygunsuz (ve son derece garip) olsa da, duvar resmi çizildiğinde durum böyle değildi. Bu dönemde ve Roma döneminde, çıplaklık varlığın doğal hali olarak görülüyordu. Mesela, suçluların ve hatta kadın gladyatörlerin Roma’daki Kolezyum’da çıplak savaştığı biliniyordu.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

9- Hindistan’da Bulunan Petroglifler Kayıp Bir Topluma Ait Olabilir

Hindistan’ın batısındaki Maharashtra eyaletinde bulunan ve on binlerce yıllık olduğuna inanılan kaya çizimleri, önceden bilinmeyen bir medeniyete işaret ediyor.

C: BBC Marathi

Petroglifler olarak bilinen kaya çizimleri, batı Maharashtra’nın Konkan bölgesinde yer alan binlerce tepecikte keşfedildi. Çoğunlukla Ratnagiri ve Rajapur alanlarında keşfedilen, kayalık ve düz tepelerin üzerine kazınmış çizimlerin çoğu binlerce yıldır fark edilmeden günümüze kadar ulaşmış.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

8- İsveç’te Bir Çocuk Gölde 1500 Yıllık Kılıç Buldu

İsveç’te sekiz yaşındaki bir kız, gölde yüzerken heyecan verici bir buluntuya rastladı: 1500 yıllık bir kılıç.

8 yaşındaki kız ve bulduğu 1500 yıllık kılıç. C: Andrew Vanecek

Müzeden Mikael Nordström, “Gölde bir kılıca denk gelmek her zaman olabilecek bir şey değil!” diyor. Ancak Vidöstern gölünde yüzen 8 yaşında bir çocuk olan Saga Vanecek’in başına tam olarak bu geldi. Saga, “Suyun dışarısındaydım, ne kadar uzağa gittiklerini görmek için sopaları ve taşları fırlatıyordum. Sonra bir çeşit sopa buldum.” diyor.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

7- Mısır’da 1700 Yıllık Çizgili Çorap Bulundu

Antik Mısırlılar bize kağıt ve piramitleri bıraktılar, ama aynı zamanda çizgili çorapların da ilk üreticisi onlardı.

2018 ekim ayının en ilginç arkeoloji haberleri

Çorapların Paleolitik dönemden beri (deri ve post kullanılarak yapılmış) var olduğu, ancak Antik Mısırlıların ilk örme çorapları yaptıkları düşünülüyor. Bu çoraplar, ayak baş parmağı için bir bölüm ve diğer dört parmak için ayrı bir bölümden oluşuyordu ve kullandıkları sandaletlerle birlikte giyilebiliyordu. Yeni geliştirilen bir teknik sayesinde bu çoraplardaki örme ve renk detayları açığa çıktı.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

6- Akdeniz’de 3600 Yıl Önce Afyon Ticareti Yapılıyordu

Akdeniz’de keşfedilen ve 3.600 yıl öncesine ait ilginç görünümlü bir kabın afyon izleri taşıdığı anlaşıldı.

Bu testicikler, ters döndürüldüklerinde afyon bitkisine benziyor. Doğu Akdeniz’de bu kapların ticareti, MÖ 1650 ila 1350 yılları civarında geniş çapta yapılıyordu. C: British Museum

Bulgular, “halka tabanlı testicik” olarak adlandırılan bu kapların, afyon taşımak için kullanılıp kullanılmadığı konusunda uzun süredir devam eden bir tartışmaya yeni kanıtlar ekliyor. Doğu Akdeniz’de bu kapların ticareti, MÖ 1650 ila 1350 yılları civarında geniş çapta yapılıyordu.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

5- İtalya’da 1500 Yıllık ‘Vampir Mezarı’ Bulundu

İtalya’da bulunan ve MS 5. yüzyıla tarihlenen “vampir mezarında”, 10 yaşında ölen çocuğun tekrar dirilmemesi için önlemler alınmış.

10 yaşındaki bu çocuğun ağzına bir taş yerleştirilmişti ve bu sayede tekrar dirilerek hastalığı yayamayacağına inanılıyordu. C: David Pickel/Stanford University

İtalya’daki bir Antik Roma bölgesinde bulunan 10 yaşındaki bir çocuk iskeleti, muhtemelen sıtma olan çocuğun tekrar dirilmemesi ve hastalığını yaşayanlara bulaştırmaması için önlemler alındığını gösteriyor. Çocuk iskeletinin ağzına kasıtlı olarak büyük bir taş konulmuş. Araştırmacılar bu taşın, hastalığı ve vücudun kendisini içeren bir çeşit ritüelin bir parçası olarak ağza yerleştirildiğini düşünüyor.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

4- Vezüv Yanardağı İnsanların Kafalarını Patlatmış

MS 79 yılında iki gün boyunca patlayan Vezüv Yanardağı, Pompeii ve Herculaneum kentlerini küllere boğdu ve binlerce insan öldü.

Herculaneum kurbanlarının kafataslarında kırmızı ve siyah mineraller tespit edildi. C: Petrone, et al. PLOS ONE, 2018

Yeni bir araştırma, birçok insanın, volkanın yoğun ısısından dolayı vücut sıvısının ani buharlaşması ile kafataslarının patlamış olabileceğini ileri sürüyor. Araştırma ekibi, Herculaneum’daki kıyı evlerinde bulunan sayısız iskeletin, gizemli kırmızı ve siyah mineral kalıntılarıyla kaplı olduğunu ortaya çıkardı. Ekip, kalıntıların aşırı sıcaklığa maruz kalan insan kanından orataya çıkan demir olduğunu söylüyor.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

3- Karadeniz’de 2.400 Yıllık Tüm Halde Batık Bulundu

Bugüne kadar bilinen en eski tüm halde gemi batığı, Karadeniz’in yaklaşık 2 kilometre derininde bulundu.

Batık, 2400 yıl öncesine tarihleniyor. C: Black Sea Maritime Archeology Project

Karadeniz Denizcilik Arkeolojisi Projesi’nden araştırmacılar, deniz yatağındaki oksijensiz su ile günümüze kadar korunan geminin, MÖ 400 yılından beri zarar görmediğini açıkladı. Bu gemi, efsanevi kahraman Odysseus’un yelken açmış olabileceği bir gemiye benzeyen bir Antik Yunan gemisiydi. Araştırmacılara göre bu batık, British Museum’da sergilenen Siren Vazosu’nun üstünde Odysseus ve deniz kızları ile betimlenen gemiye oldukça benziyor.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

2- Peru’da İnka Öncesine Ait Ahşap Heykeller Bulundu

Peru’daki arkeologlar, Amerika’daki en büyük Kolomb öncesi arkeolojik yerleşimde, 20 adet 800 yıllık ahşap heykel buldu.

Bir uzman, Chan Chan kentinde keşfedilen 20 ahşap heykelden birini ortaya çıkarmak için çalışıyor. C: AFP

Bir tanesi dışında günümüze kadar oldukça iyi korunmuş olan heykeller, bir zamanlar Chimu Krallığı’nın başkenti olan bir şehir olan Chan Chan arkeolojik alanında bulundu. Chimu Krallığı, İnkalardan önceye tarihleniyor. Bulunan heykellerin her biri 70 santimetre boyunda ve bin yıllık bir binada, yüksek çamur kabartmalarıyla bezenmiş bir tören koridorunun duvarındaki nişlere konumlandırılmışlar.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

1- Atatürk Barajı’nda Paleolitik Dönem Resimleri Bulundu

Adıyaman’da suları çekilen Atatürk Barajı kıyısında balıkçılar tarafından Paleolitik döneme ait kaya resimleri bulundu.

Adıyaman’da Paleolitik Çağ’a ait izlere rastlandı. Atatürk Barajı’nın su seviyesi 10-15 metre düşünce bugüne kadar hiç görülmemiş Paleolitik Dönem’e ait duvar resimleri bulundu. Adıyaman’da bulunan kaya resimlerinin ve dinsel mekanın ise Paleolitik dönemin hangi evresine ait olduğu henüz bilinmiyor.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

BONUS

Erzurum’da Tarihi Mezar Taşları Ortadan Kayboldu

2018 Eylül Ayının En Önemli 10 Arkeoloji Haberi

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login