2017 Nisan Ayının En İlginç 10 Arkeoloji Haberi

2017 yılının Nisan ayında, Türkiye’de ve dünyada yapılmış en ilginç arkeoloji haberlerini kaçıranlar için bu listede derledik.

1- Moğolistan’da Bulunan 1100 Yıllık Türk Mumyası İncelendi

Moğolistan’da bulunan 1100 yıllık Türk kadın mumyasının ayakkabısı.

Moğolistan’daki Altay Dağları’nda Türk kökenli olduğu düşünülen 1,100 yıllık kadın mumyası üzerinde yapılan incelemeler tamamlandı.

Muhteşem güzellikteki ‘modern’ ayakkabılarıyla bulunan kadın mumya, diğer dünyaya dört farklı kıyafet, dikiş seti, bir at ve bir koç kafasıyla beraber yolcu edilmişti. Geçtiğimiz sene bulunduktan sonra medyada büyük yankı uyandıran Türk kökenli mumya, 1100 yıl toprak altında kaldıktan sonra arkeologlar tarafından gün yüzüne çıkarılmıştı. Şimdi ise mumyanın üzerinde incelemeler yapıldı ve temizlendikten sonra yeni fotoğrafları çekildi.

Haber hakkında detaylı bilgi ve fotoğraflar için tıklayın.

2- Güçlü Kum Fırtınası İran’da Büyük Bir Antik Kenti Ortaya Çıkardı

İran’ın güneyindeki Kirman şehrinde meydana gelen güçlü bir kum fırtınası, tarihi eserlerle dolu kayıp bir antik kentin keşfedilmesine yol açtı.

Kum fırtınası, Kirman şehrinin Negin-e Kavir İlçesindeki antik kentin büyük bir kısmını ortaya çıkardı. Fırtınadan sonra bölgede inceleme yapan uzmanlar, çanak çömlek, kemik ve tuğla duvarların ortaya çıktığını söyledi.

Haber hakkında detaylı bilgi ve fotoğraflar için tıklayın.

3- Roma İmparatoru’nun 1900 Yıllık Yazlık Evi Burdur’da Bulundu

Roma çiftlik merkezindeki kule, Kibyratis. F: Oliver Hülden, ÖAW-ÖAI

Antik Roma elitleri, Burdur’daki Kibyratis bölgesinde pastoral bir inziva yeri oluşturmuştu ve bu sırada para kazanma şansını da kaçırmamıştı.

Roma imparatorluk ve elit ailelerinin yaşam tarzı, savaştaki zaferleri, anıtsal mirasları ve savurganlıkları ile ilgili dedikoduların ötesinde çok az bilinir. Fakat, yeni keşfedilen ve günümüzde Türkiye’nin güneybatısında yer alan 1,900 yıllık kırsal mülkler, onların, etraflarında daha az dalkavuk varken pastoral bir inziva yerinde nasıl yaşadıklarını ve şarap ve çanak çömlek ihraç ederek Roma İmparatorluğu’nun Doğu illerinde nasıl para kazandıklarını gösteriyor.

Haber hakkında detaylı bilgi ve fotoğraflar için tıklayın.

4- Sibirya’da Mamut Dişinden Yapılmış 23,000 Yıllık Venüs Bulundu

Rusya’da Paleolitik döneme tarihlenen ve yünlü mamut dişine oyulmuş 23,000 yıllık gösterişli bir venüs bulundu. 5 cm uzunluğundaki figürin, hafifçe kıvrılmış narin bacaklara sahip.

Son derece nadir bulunan ‘Venüs’, bir mamut dişinden yapılmış ve kilolu, belki de hamile olan ve büyük belli bir kadını betimliyor. Heykelciğin göbeğinin ve suratının bir kısmı, mamut dişinde doğal yollarla oluşmuş çatlaklarla uyumlu bir şekilde oyulmuş.

Haber hakkında detaylı bilgi ve fotoğraflar için tıklayın.

5- İtalya’da 13,000 Yıllık Bilinen En Eski Diş Dolguları Bulundu

İnsanlar, tarıma geçilke birlikte sistematik tahıl tüketiminden çok daha önce diş sorunlarıyla karşılaştı. F: Stefano Benazzi

İtalya’da 13,000 yıllık iki ön dişte, şimdiye kadar bilinen yersakızından yapılmış en eski diş dolgusu kanıtları keşfedildi.

Bir kişiye ait iki üst orta sivri diş, Kuzey İtalya’nın Lucca yakınlarındaki Riparo Fredian bölgesinde keşfedildi. 13,000 yıllık her iki dişte de, kesici dişin yüzeyinden derinlerine kadar açılmış iki delik vardı. Dişlere açılan deliklerde, bitki lifleri ve tüylerle birlikte yersakızı kalıntıları saptandı.

Haber hakkında detaylı bilgi ve fotoğraflar için tıklayın.

6- Ardahan’da Rus General Geyman’a Ait Mezar Bulunmuş Olabilir

Ardahan’da apartman inşaatı için yapılan temel kazısında, 1877-1878 Osmanlı – Rus savaşına katıldığı düşünülen Rus generale ait bir mezar bulundu.

Ardahan’ın Karagöl Mahallesi’nde iş makinasıyla temel kazısı yapılırken, üzerinde haç işareti olan bir tabut ortaya çıktı. Bunun üzerine kazı çalışmaları durduruldu ve yetkililere haber verildi. Toprak altındaki tabutu çıkaran yetkililer, tabutun içerisinde bir Rus generaline ait olduğu düşünülen iskelet, bot ve palto olduğunu söyledi. Bulunan tabutun Rus Tümgeneral Vasiliy Geyman’a (1823-1878) ait olabileceği düşünülüyor. Tarihi bilgilere göre, Geyman’ın 13 Nisan’da 1878 yılında Kars’ta veba hastalığında dolayı hayatını kaybetti.

Haber hakkında detaylı bilgi ve fotoğraflar için tıklayın.

7- Mısır’da 3700 Yıllık Yeni Bir Piramitin Kalıntıları Bulundu

Piramite ait koridor.

Dahshur nekropolündeki Kral Snefru’nun Bent Piramidi’nin kuzeyinde, 13. Hanedanlık dönemine ait bir piramitin kalıntıları keşfedildi. Arkeologlar iç yapısı ortaya çıkan piramitin çok iyi durumda olduğunu söylüyor.

Yeni bulunan piramit, piramitin iç kısmına giden bir koridor ile batı ucunda bir oda yanı sıra güney rampasına giden bir salondan oluşuyor. Koridorda, halen incelenmekte olan 10 dikey hiyeroglif hattı ile oyulmuş 15 cm x 17 cm boyutlarında bir su mermeri bloğu bulundu. Bir granit lento ve piramitin iç tasarımını gösteren taş bloklardan oluşan bir dizi de ortaya çıkarıldı.

Haber hakkında detaylı bilgi ve fotoğraflar için tıklayın.

8- 12,000 Yaşındaki Amerika Yerlisi Kız Zor Bir Hayat Geçirmiş

Meksika’nın Yucatan Yarımadası’ndaki bir mağarada kemikleri bulunan genç kız ‘Naia’nın kafatası.

Meksika’da bulunan bir mağaranın derinlerinde 12.000 yıllık ergen bir kıza ait kemikler, yaşadığı zorlu hayatı ortaya koyuyor.

İskelet üzerinde yapılan analizler, muhtemelen çok genç yaşta ölen erken Amerikan toplumu annelerinin zor şartlardaki gebelik ve doğum süreçleri hakkında önemli sonuçlar ortaya koyuyor. Araştırmacılar Naia adı takılan bu erken Amerikan kızının yürüyerek uzun mesafeler seyahat ettiğini ancak bacaklarının onu çok fazla taşımadığını söylemekteler.

Haber hakkında detaylı bilgi ve fotoğraflar için tıklayın.

9- 6000 Yıllık Proto Hint-Avrupa Dili Yeniden İnşa Edilerek Seslendirildi

Araştırmacılar, günümüzden 6000 yıl önce konuşulan Proto Hint-Avrupa dilini teorik olarak yeniden inşa etti ve seslendirdi.

Araştırmacılar, teorik olarak hakkında çok az bilgiye sahip olduğumuz eski dillere dair bir plan geliştirerek Proto Hint-Avrupa dilini yeniden inşa etmeye çalıştılar. Hint-Avrupa dil ailesinin binlerce yıllık süreçte gelişen dillerinden yola çıkarak, bu dil ağacının en erken örneklerine ait teorik bir model geliştirmeyi başardılar.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

10- Zonguldak’ta Bulunan 1000 Yıllık Komutanın Yüzü Canlandırıldı

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde yer alan ve “Karadeniz’in Efesi” olarak anılan Tios Antik Kenti’nde bulunan 1000 yıllık bir Bizans komutanının yüzü canlandırıldı.

Prof. Dr. Y. Sümer Atasoy başkanlığında Zonguldak’taki Tios Antik Kenti’nde yürütülen kazı çalışmalarında bulunan bir mezar içerisinden çıkarılan ve komutan bir asker olduğu değerlendirilen kafatasının yüzlendirme çalışması yapıldı. Kafatasının üç boyutlu yeniden yüzlendirilmesinde ülkemizde ilk olarak üç boyutlu tarayıcı ve modelleme sistemleri kullanıldı.

Haber hakkında detaylı bilgi ve fotoğraflar için tıklayın.

BONUS

İzmir’de 2200 Yıllık Heykel Kaldırılarak Yerine Osmanlı Tuğrası Dikildi

İzmir’in Torbalı ilçesinin simgesi olan ve Atatürk Meydanı’nda bulunan tanrıça Demeter ve kızı Persephone’nin heykeli kaldırılarak yerine Osmanlı tuğrası anıtı dikildi.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login