2017 Eylül Ayının En İlginç 10 Arkeoloji Haberi

2017 yılının Eylül ayında Türkiye’de ve dünyada yapılmış en ilginç arkeoloji keşiflerini kaçıranlar için bu listede derledik.

1- Keşfedilen Papirüste Mısır Piramitlerinin Nasıl Yapıldığı Ortaya Çıktı

Mısır piramitlerinin ve Gize nekropolünün havadan görünümü.

Antik Mısırlı bir yönetici tarafından yazılmış bir papirüs, piramitlerin nasıl inşa edildiğine dair önemli bilgileri ortaya çıkardı.

Arkeologlar, Antik Mısırlıların Gize’nin Büyük Piramitini nasıl inşa ettiğinin gizemini nihayet çözdüklerine inanıyor. Büyük Piramit, 20 yıllık bir süre zarfında inşa edilmiş olan, Dünyanın Yedi Harikası’nın en eskisi ve tek ayakta kalanı. Papirüste, binlerce emekçinin, Nil Nehri’nden halatlarla birbirine tutturularak 170.000 ton kireçtaşınıb ahşap teknelerle taşındığı gibi bilgiler yazıyor.

Haber hakkında detaylı bilgi ve fotoğraflar için tıklayın.



2- DNA Vasıtasıyla İlk Defa Kadın Viking Savaşçısı Kanıtlandı

Ortaçağ’dan kalma tarihi kayıtlar, Viking’li kadınların, erkeklerin yanında savaştığını belirtiyor.

İsveç’te erkek olduğu düşünülen yüksek rütbeli Viking savaşçısına yapılan DNA analizi, bu kişinin kadın olduğunu kanıtladı.

1880’lerde, İsveç’in Birka kasabasında büyüleyici bir mezar keşfedildi. Silahlar, av ekipmanları ve iki atın bulunduğu mezar, MS 10. yüzyıla aitti ve güçlü bir erkek Viking savaşçısı olduğu düşünülüyordu. Fakat iskeletin kadın olduğuna işaret eden bazı özellikler vardı. Yeni bir çalışma, DNA analiziyle bu güçlü savaşçının aslında bir Viking kadını olduğunu kesin olarak ortaya koydu.

Haber hakkında detaylı bilgi ve fotoğraflar için tıklayın.

3- Irak’ta Büyük İskender’in Kurduğu Kayıp Şehir Bulundu

Araştırma ekibinden bir kişi, bölgede bulunan çıplak bir erkek heykelini belgeliyor. F: British Museum

Kuzey Irak’ta çalışan arkeologlar, Büyük İskender tarafından kurulduğu düşünülen bir şehri 2000 yıl sonra ortaya çıkardı.

MÖ 1. ve 2. yüzyıla tarihlenen kentin, Büyük İskender’in MÖ 331 yılında Pers kralı III. Darius’u kovaladığı rotada inşa edildiğini tespit edildi. Kentin boyutları, karmaşıklığı ve zenginliği araştırmacıları oldukça şaşırttı. Kentte bulunan Antik Yunan ve Roma tanrılarının heykelleri ile pişmiş toprak kiremitler gibi Antik Yunan etkisini gösteren birçok bulgu; kentin Büyük İskender ve takipçileri tarafından kurulduğuna işaret ediyor.

Haber hakkında detaylı bilgi ve fotoğraflar için tıklayın.

4- Eski Hint Metnine Göre Sıfır’ın Tarihi 500 Yıl Geriye Çekildi

Bilinen en eski sıfır kullanımı. Bodleian Kütüphanesi, Oxford Üniversitesi.

Hindistan’da bulunan bir elyazması esere yapılan analizler, kökeni konusunda birçok belirsizlik olan sıfır’ın tarihini 500 yıl daha geriye çekti.

“0” (sıfır) sembolü günümüzde herkes için oldukça tanıdık olsa da, kökeni konusunda büyük belirsizlikler var. Yakın zamanda yapılan bir dizi karbon tarihleme ile, sıfır’ın keşif tarihi düşünülenden 500 yıl daha geriye çekilerek matematik tarihini baştan yazılıyor. Sayılar, matematik sembolleri ve Sanskritçe metinlerle dolu 70 huş ağacı kabuğu sayfasından oluşan ve Bakhshali el yazması adı verilen eski bir Hint metninde bulunuyor.

Haber hakkında detaylı bilgi ve fotoğraflar için tıklayın.

5- Norveç’teki Bir Dağda 1100 Yıllık Viking Kılıcı Bulundu

Güney Norveç’teki ücra bir dağda geyik avlayan bir avcı, inanılmaz derecede iyi korunmuş 1100 yıllık bir Viking kılıcı buldu.

Norveç’in Oppland eyaletindeki dağlarda, yüksek irtifada geyik avlayan bir grup tarafından oldukça sağlam bir Viking kılıcı bulundu. Kılıcın, 1100 yıl önce yolunu kaybeden ve burada ölen bir Viking’e ait olduğu düşünülüyor.

Haber hakkında detaylı bilgi ve fotoğraflar için tıklayın.



6- Dünyanın En Eski Kütüphanelerinden Birinde Bulunan Kayıp Diller

Mısır, Sina’da bulunan Aziz Katerina Manastırı. Fotoğraf: Erthold Werner/Wikimedia Commons

Yüzlerce yıllık geçmişe sahip yok olmuş metinlerin Mısır’daki Aziz Katerina Manastırı’ndaki keşişler tarafından yeniden yazılmış oldukları ortaya çıktı.

Bir araştırma ekibi, yok olmuş ancak, daha sonra bu manastırda yaşamış ve çalışmış keşişler tarafından yeniden yazılmış metinleri ortaya çıkarmak için yeni bir teknoloji kullanıyor. Bu orijinal metinlerin birçoğu Latince, Yunanca, Arapça gibi, araştırmacılar tarafından bilinen dillerde yazılmış ancak diğerleri, tarih kayıtlarında nadiren görülen uzun süredir kayıp dillere sahip.

Haber hakkında detaylı bilgi ve fotoğraflar için tıklayın.

7- Irma Kasırgası’yla Ortaya Çıkan Kano Yüzlerce Yıllık Olabilir

Irma Kasırgası kıyı şeridini harap ettikten sonra sabah saatlerinde bisiklet kullanan bir fotoğrafçı, heyecan verici bir bulguyla karşılaştı: kütükten oyma yüzlerce yıllık bir kano.

Söz konusu kanonun, şiddetli kasırgayla beraber Florida’nın doğu kıyısında yer alan Indian Nehri’nin dibinden çıktığı düşünülüyor. Ahşap eser, Florida’nın Seminole Kızılderilileri tarafından uzun süre boyunca kullanılmış ve içi boş selvi ağaçlarından yapılmış bir kanoyu temsil ediyor.

Haber hakkında detaylı bilgi ve fotoğraflar için tıklayın.

8- Pompeii Kahramanı Yaşlı Pliny’nin Kafatası Bulunmuş Olabilir

Yaşlı Pliny’e ait olduğu düşünülen kafatası. F: Flavio Russo

Bilim insanları, Roma müzesindeki bir kafatasının, Vezüv Yanardağı patlaması sırasında ölen ünlü tarihçi, yazar ve deniz komutanı Pliny’nin kalıntıları olabileceğini düşünüyor.

MS 79 yılında Vezüv Yanardağı patladığında, binlerce insan Pompeii Antik Kenti ile birlikte küller altına gömülerek can verdi. Şimdi ise, patlamadan yaklaşık 2.000 kişiyi daha kurtardığı düşünülen bir adamın kalıntıları bulunmuş olabilir. Oldukça saygın bir Romalı filozof olan Yaşlı Pliny, Pompeii’den insanları daha güvenli yerlere taşımak için gemilerini kullanmıştı.

Haber hakkında detaylı bilgi ve fotoğraflar için tıklayın.

9- Karadeniz’de Osmanlı Gemilerini de İçeren 60 Batık Bulundu

Karadeniz’de bulunan Osmanlı gemilerinden biri. Ekip, çevresel değişimleri araştırırken tesadüfen batıkları buldu. F: Blacksea MAP

Karadeniz’de bugüne kadar yapılan en büyük denizcilik arkeolojisi projelerinden birinde, üç yıllık araştırma sırasında, en eskisi 2500 yıllık olmak üzere 60 antik batık keşfedildi.

Bulunan batıklardan biri olan Osmanlı ticaret gemilerinden biri, özellikle günümüze kadar ulaşmış direkleri ve güvertesiyle oldukça dikkat çekici. Araştırmacılar bu gemilerin savaşta batmış gemiler değil, ticaret gemileri olduğunu ve kıyıdan çok uzaktayken kötü hava koşullarına yenik düştüklerini söylüyor.

Haber hakkında detaylı bilgi ve fotoğraflar için tıklayın.



10- Uykusuzluk, Geceleri Tehlikeden Sakınan Atalarımızdan Miras Kaldı

Günün avından sonra bir Hadza adamı açık alanda uyuyor. F: Matthieu Paley

Yeni araştırmalar; yaşla ilgili uyku bozukluklarının bir sorun olmadığını, bunun yerine evrimsel geçmişimizden günümüze aktarılan faydalı bir miras olduğunu öne sürüyor.

Eğer siz de uyumakta zorlanan birçok kişiden biriyseniz; bunun köklerinin tarih öncesi zamanlara dayandığını öğrenmek ilginizi çekebilir. Günümüz avcı toplayıcılarıyla ilgili araştırmalara dayanan yeni bir hipotez, yırtıcı hayvanlar ve diğer tehlikeleri önlemek için geceleri uyanık kaldıklarını ortaya koyuyor.

Haber hakkında detaylı bilgi ve fotoğraflar için tıklayın.

BONUS

Side Antik Kenti’nde 1800 Yıllık Yeni Heykeller Bulundu

Antalya’daki Side Antik Kenti kazı çalışmalarında, Roma dönemine ait 1800 yıllık iki erkek ve bir kadın heykeli daha bulundu. Gün yüzüne çıkan giyimli ve düşmüş vaziyette iki erkek ve bir kadın heykeli, MS 3. yüzyıla tarihleniyor.

Haber hakkında detaylı bilgi ve fotoğraflar için tıklayın.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login