2015 Aralık Ayının En İlginç 10 Arkeoloji Haberi

2015 yılının her ayı için ayrı ayrı hazırladığımız ayın en ilginç haberlerinde sıra Aralık ayında. Arkeofili ekibi olarak Aralık ayı boyunca yayınladığımız en ilginç arkeoloji haberlerini bu listede derledik.

1- Çin’de 14,000 Yıl Önce Yaşayan İnsanlar İlkel Özelliklere Sahip

2015 Aralık Ayının En İlginç 10 Arkeoloji Haberi

Çin’de bir mağarada bulunan uyluk kemiği, soyunun çok daha uzun bir zaman tükendiği sanılan bir insan türünün 14,000 yıl öncesindeki Son Buzul Çağı’nın sonuna kadar yaşadığına işaret ediyor. Çin’deki Alageyik Mağarası’nda bulunan 14,000 yıllık kemik çok eski olmamasına rağmen, Homo türünün en eski üyelerininkine benzer özellikler taşıyor.

Araştırmacılar, uyluk kemiğinin günümüzden en az 1,5 milyon önce yaşamış Homo habilis ve erken Homo erectus  gibi türlerin uyluk kemiğiyle eşleştiğini keşfetti, fakat yine de kimliği hakkında temkinli davranıyorlar. Yunnan Tarihi Eser ve Arkeoloji Enstitüsü’nden Profesör Ji “Kemiğin yakın bir tarihi olması, ilkel görünümlü insanların evrimin geç bir aşamasına kadar soyunu devam ettirdiği anlamına gelebilir.” dedi.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayınız. 

2- İtalya’da El Değmemiş Etrüsk Mezarı Bulundu

İtalya'da El Değmemiş Etrüsk Mezarı Bulundu

İtalya’nın Umbria bölgesinde içinde iki lahit, bir dizi mezar hediyesi, ve gizemli bir mermer heykel başı olan el değmemiş bir Etrüsk mezarı bulundu. El değmemiş ve yağmalanmamış Etrüsk mezarları çok nadir olarak bulunuyor. Bu nadir keşif, antik dünyanın en etkileyici ve gizemli kültürlerinden biri hakkında yeni bilgiler ortaya çıkarma potansiyeline sahip.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

3- 60 Liraya Çalışan İşçi Bulduğu Altın Sikkeleri Teslim Etti

60 Liraya Çalışan İşçi Bulduğu Altın Sikkeleri Teslim Etti

İzmir’in Tire ilçesinde tarihi hanın restorasyonu sırasında 1016 altın ve gümüş sikke bulan işçi, sikkelerin hepsini teslim etti.

Tire ilçesindeki tarihi Kutu Han’ın restorasyonu sırasında 18. ve 19. yüzyıllara ait toplam 1016 altın ve gümüş sikkeyi bulduktan sonra teslim eden işçi Mehmet Yazar, “Biz her gün altın görüyoruz, içimiz altın, bir altın bizi bozar mı? Ben çok iyi yaptım. Benim kazandığım bana yetiyor” dedi. Mehmet Yazar’ın günlük 60 lira kazandığı öğrenildi.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

4- Kanuni Sultan Süleyman’ın Mezarı Macaristan’da Bulundu

Kanuni Sultan Süleyman’ın Mezarı Macaristan’da Bulundu

Macaristan’ın Zigetvar kenti yakınlarında Kanuni Sultan Süleyman’nın iç organlarının gömüldüğü kayıp mezarı bulundu.

Zigetvar seferi sırasında 72 yaşında ölen ve iç organları çıkartılarak Zigetvar önünde gömülen Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın kayıp mezarı bulundu. Yıllardir bir muamma olan mezar yeriyle ilgili en kapsamlı çalışma, 2012’de TİKA (Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı) ve Pecs Üniversitesi arasında başlatıldı ve sonuçları Çarşamba günü kamuoyuna açıklandı.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

5- Stonehenge’teki Dikili Taşlar Daha Önce Başka Yerde Kullanılmış Olabilir

Stonehenge’teki Dikili Taşlar Daha Önce Başka Yerde Kullanılmış Olabilir

Stonehenge’de kullanılan yerel olmayan dolerit (diyabaz) taşlarının şimdiki yerine konulmadan 500 yıl önce, 225 km uzaklıkta Wales’deki bir taş ocağından çıkarıldığı kanıtlandı. Bu durum arkeologların, Stonehenge’in ilk olarak Wales’de inşa edildiğini düşünmesine yol açtı.

Stonehenge’in iç dairesindeki taşların, 225 km uzakta Pembrokeshire’daki Preseli tepelerinden geldiği uzun süredir biliniyordu. Şimdi de Preseli tepelerinin kuzeyinde, Carn Goedog ve Craig Rhos-y-felin adı verilen iki kayalık bölgede, Stonehenge’in dış dairesindeki dolerit dikilitaşlarıyla boyut ve şekil olarak eşleşen boşluklar keşfedildi. Bunun yanında aynı bölgede tarihöncesi mimarların çıkardıktan sonra geride bıraktığı benzer taşlar ile devasa taşların sürüklenebileceği bir “yükleme alanı” da keşfedildi.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

6- Bilinen En Eski İnterseks Birey Bulundu

Bilinen en eski interseks birey bulundu

İngiltere’deki bir Antik Roma şehrinde, erkek ve kadın DNA’larını birlikte taşıyan, bilinen en eski interseks birey bulundu. Bu araştırmanın sonuçları bilinen bir gerçek olmasına rağmen kabulünde sıkıntılar olan sadece iki cinsiyetten ibaret olmadığımız fikrine antik dönemden kanıtlar sunuyor.

Güney Londra’daki Southwark’da bir mezardan bulunan genç bir bireye ait iskelet, şu ana kadar bilinen en erken interseks birey olarak kayda geçti. İskeletin 1979 yılında MS. 50 ile 70 yıllarına tarihlenen “Londinium” isimli antik Roma şehrindeki kazılarda ortaya çıkarıldığı bilinmekte.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

7- Çin’de 2.5 Milyon Yıllık Şeftali Çekirdekleri Bulundu

Çin'de 2.5 Milyon Yıllık Şeftali Çekirdekleri Bulundu

Çin’de bir otobüs durağının yakınında, 2,5 milyon yıllık dünyanın en eski şeftali çekirdekleri bulundu. Keşif şeftalinin az bilinen evrimine ışık tutuyor.

Pliyosen tabakaları içinde korunan çekirdekler, Su’ya göre “şaşırtıcı derecede modern” görünüyor. Araştırmaacılar “Fosiller, modern şeftali çekirdekleriyle aynı. Daha küçük modern şeftali çeşitleriyle aynı boyuta, tek bir tohuma, derin bir dorsal oyuğa, ve derin çukur ve kırışıklara sahipler” diyor.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

8- Hollanda’da Sezar’ın Katliam Yaptığı Savaş Alanı Bulundu

Hollanda’da Sezar’ın Toplu Katliam Yaptığı Savaş Alanı Bulundu

Güney Hollanda’daki Kessel’de Jül Sezar’ın MÖ 55’de iki Germen kavmini yok ettiği ve 150,000 kişinin ölümüyle sonuçlanan savaşın muhtemel konumu keşfedildi. Bu keşif Sezar’ın günümüzde Hollanda topraklarında kalan bölgeye ayak bastığına dair ilk kanıt olacak.

Sezar  Commentarii de Bello Gallico (Galya Savaşı Üzerine) kitabının 4. kitabında, katliamı çevreleyen olaylardan uzunca bahsediyor, fakat savaşın kesin olarak gerçekleştiği alan şu ana kadar sır olarak kalmıştı. Sonuçlara tarihi, arkeolojik ve jeokimyasal verilerin bir araya getirilmesiyle ulaşıldı.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

9- Taş Üzerindeki Çizimler Bilinen En Eski İnsan Yerleşimi Betimi Olabilir

Taş Üzerindeki Çizimler Bilinen En Eski İnsan Yerleşimi Betimi Olabilir

Yaklaşık 13,800 yıl önce avcı toplayıcılar tarafından bir taş parçası üzerine oyulmuş çadır benzeri çizimler, bilinen en eski insan yerleşmesi ve evi betimi olabilir.  Kuzeydoğu İspanya’da Molí del Salt kaya sığınağı yakınında keşfedilen taş üzerindeki ev betimleri, Paleolitik avcı toplayıcıların, günümüz avcı toplayıcılarınınkine benzer evlerde yaşadığını düşündürüyor.

Yedi adet çadır/kulübeden oluşan çizim, bir avcı toplayıcı kampının günlük bir görüntüsünü betimliyor gibi. Eğer öyleyse keşif, bilinen en eski insan yerleşimi betimlerinin tarihini 5,000-6,000 yıl kadar geriye çekiyor.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

10- İtalya’da Binlerce Kavanoz Roma Balık Sosu Taşıyan Batık Bulundu

İtalya'da Binlerce Kavanoz Roma Balık Sosu Taşıyan Batık Bulundu

İtalya’da binlerce amfora dolusu garum -Antik Romalıların balıktan yaptığı kokulu bir çeşni- yüklenmiş bir Roma gemisi enkazı keşfedildi. Leziz ve makbul bir yiyecek sayılan sosun, özellikle İspanya ve Portekiz’deki imalathanelerde seri üretimi yapılıyordu.

Allassio yakınlarındaki Ligurya kıyısında 200 metre derinlikte bulunan geminin 30 metre boyunda olduğu tahmin ediliyor. Gemi MS 1. yüzyıl ile 2. yüzyıl arasına tarihleniyor. Kavanozlar günümüzde deniz tabanında yığılı halde duruyor, ve ironik olarak, balıklara barınak sağlıyor.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login