1500 Yıllık Komk Manastırı Ahır Olarak Kullanılıyor

Batman’ın Sason ilçesinde bulunan ve yaklaşık 1500 yıllık tarihi olan Komk Manastırı ahır olarak kullanılıyor. Defineciler tarafından defalarca tahrip edilen manastırın restore edilmesi için daha önce incelemeler yapılmıştı. Bakanlığın restorasyon çalışması yapması beklenen manastır şimdi ise yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Havari Petrus Komk Manastırı’nı, 2008-2009 yılında tarihi eser olarak tescillemişti. Kral Tavit’in yaptığına inanılan ve 2 katı zemin altında  olmak üzere toplam 3 kat olan tarihi yapı için Bakanlıktan restorasyon çalışması talep edilmişti. Bakanlıkça görevlendirilen mimar, mühendis ve arkeologlar, manastıra gelerek incelemelerde bulunmuştu ve manastır içi ve çevresinde belgeleme yapan heyet, hazırladığı ön raporu Bakanlığa yollamıştı.

Manastırın ahır olarak kullanılmasının dinlerine hakaret olduğunu belirten Sason, Bitlis, Batman, Muş, Van, İstanbul Ermenileri Sosyal Yardımlaşma Dayanışma ve Kültürel Derneği Başkanı Aziz Dağcı, “Birçok kültüre ve dini inançlara beşiklik eden yüzyılların mirası olan tarihi yapı yok olmakla yüz yüze. Kaderine terk edilmiş olan manastırın bir an evvel turizme kazandırılması gerektiğini söylüyoruz” dedi.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login